Tue. Mar 5th, 2024

A pályázati lehetőségeket ki kell használni

,,A Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesülete a múlt pénteken megtartotta első alakuló ülését a Kémeri Kemsilvanum Panzióban, amelyen közel 150 gazda vett részt. A vendégeket Szoboszlai Attila házigazda, az egyesület elnöke fogadta, köszöntötte, majd megnyitó beszédet mondott Seres Dénes képviselő, aki a pályázatok jelentőségét emelte ki. …

Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke gratulált a kezdeményezéshez, a csapatnak, és elmondta, hogy a jövőben a pályázati lehetőségeket ki kell használni, mert csak így lehet fejlődni, a közösségeinket fejleszteni.

Szoboszlai Attila az egyesület elnöke ismertette, hogyan jött létre az egyesület, és mi ennek a célkitűzése. Amikor megtudta, hogy milyen szépen működnek a hasonló egyesületek Székelyföldön, Maros megyében és Szatmár megyében, arra gondolt, ahhoz hasonlót létre lehetne hozni Szilágy megyében is. Egy kisebb csapattal megbeszélték a lehetőségeket, és úgy döntöttek, hogy minden régióból választanak egy alapító tagot. Pop Imre megyegazda lett az egyesület alelnöke, Sütő Attila krasznai falugazdász az egyesület titkára, Szabó Ferenc Kárásztelek alpolgármestere, gazdálkodó, Boncidai Csaba polgármester, perecseni gazdálkodó, Diószegi Attila nagyfalusi gazdálkodó, és Czirják Csaba debreni vállalkozó pedig az alapító tagok.

Szoboszlai Attila, az egyesület elnöke és alapító tagja kiemelte, megnyitják a kapukat mindenki előtt, aki ebbe az egyesületbe be szeretne iratkozni. Az a cél, hogy keressék a kapcsolatokat, építsék azokat, szervezzenek továbbképzőket a gazdáknak, és juttassák el hozzájuk az információt, hogy mikor és hol lehet pályázni. A gazdáknak meg kell adni az esélyt, hogy eljuthassanak szakmai találkozókra, kiállításokra, a megyébe el kell hozni a forgalmazókat, a bankokat, a finanszírozókat, és meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy mindenki megtalálja azt az embert, csapatot, intézményt, akivel együttműködve sikeresen tud gazdálkodni. Ezek szerepelnek az egyesület főbb célkitűzései között, mindezek mellett tanítani szeretnének, képezni, kiadványokat megjelentetni, szaktanácsadói irodákat működtetni a falugazdászok segítségével. …”

K.M.

A Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesületének első alakuló üléséről az e heti Szilágyságban olvashatnak.