Sat. Jun 10th, 2023

A Nép Ügyvédje a szükségállapot kihirdetését szorgalmazza

A Nép Ügyvédje felkérte az államfőt, hogy hirdesse ki a szükségállapotot, a parlament pedig hagyja jóvá ezt az intézkedést.

,,A Nép Ügyvédje, az alapvető jogok és szabadságok alkotmányos biztosítójaként a koronavírus elterjedésének megelőzésére hozott intézkedések fényében felkéri Románia elnökét, hogy hirdesse ki a szükségállapotot, a parlament pedig hagyja jóvá az intézkedést az alaptörvény 93. cikkelyének megfelelően” – áll az AGERPRES hírügynökségnek elküldött csütörtöki közleményben.

A Nép Ügyvédje hangsúlyozza, ‘nem kérdőjelezi meg az eddig hozott, bizonyos jogok korlátozásával járó intézkedések időszerűségét, azonban ezeket az alkotmányban leszögezett, rendkívüli helyzetekre vonatkozó előírásoknak megfelelően kell végrehajtani’.

,,A jogállamban csak és kizárólag az alkotmány 53. cikkelyének feltételei között lehet korlátozni bizonyos jogokat és szabadságokat. Romániának törvénye is van erre, az 1999/1-es sürgősségi kormányrendelet, amelynek előírásait pontosan be kell tartani” – szögezi le a közlemény.

agerpres.ro