Sun. Jun 16th, 2024

Pánik helyett segítség!

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) a koronavírus járványra való tekintettel olyan kezdeményezést indít, amely során fel szeretnénk kérni a fiatalokat arra, hogy segítséget nyújtsanak azoknak az időskorúaknak, akiket a legjobban veszélyeztet a vírus.

Kiemelten fontos, hogy egy hasonló krízishelyzetben ne pánikoljunk, hanem higgadtak maradjunk és a hatóságok által előírt óvintézkedéseket tiszteletben tartsuk. Továbbá azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a koronavírus elsősorban azokra jelent veszélyt, akik valamilyen más betegségben is szenvednek (cukorbetegek, légúti betegségben szenvedők, érrendszeri problémákkal küzdők), ugyanakkor az eddigi elhalálozások kimondottan az idős korosztály esetében fordultak elő. Konkrét példa: Olaszországban a vírus áldozatainak átlagéletkora 81 év a hivatalos adatok szerint.

Ezért gondoltunk arra, hogy az ifjúságnak cselekednie kell az ilyen jellegű, kritikusabb periódusban. Mivel a román hatóságok figyelmeztetése szerint az időskorúaknak csak nagyon indokolt esetben javallott elhagyniuk az otthonaikat, mi segíthetünk abban, hogy a napi szintű, szükségszerű feladatokat elvégezzük helyettük.

 

Hogyan lehet részt venni ebben a kezdeményezésben?

Ha a településeden ismered a helyi ifjúsági szervezet tagjait, keressétek őket bizalommal és egyeztessetek az akció lebonyolításáról. Ha nincs ifjúsági szervezet, bármilyen kérdéssel fordulj hozzánk Facebookon!

Mivel nagyon sok nyugdíjas ma már az online térben, Facebookon is igen aktív, ezért készítettünk egy felhívást, ezt osszátok meg, így jelezhetitek a környezetetekben élő időskorúaknak a kezdeményezést, és hogy ti is részt vennétek benne. A kép alá, a leírásba írjátok bele az elérhetőségeiteket: név, telefonszám és hogy melyik településen tudtok segítséget nyújtani

Természetesen gondoltunk azokra is, akik nem mozognak a világhálón, így a MIÉRT weboldalán található plakátot letölthetitek, nyomtassátok ki, töltsétek ki az elérhetőségeitekkel, illetve, hogy melyik településen tudtok segítséget nyújtani. Így már csak annyi a dolgotok, hogy egy jól látható helyre, netán a bejárati ajtótokra, lépcsőház ajtóra vagy akár a településen egy plakátoló helyre kihelyezzétek.

 

Magatokra is figyeljetek!

Ha a koronavírus tüneteit tapasztaljátok magatokon (magas láz, légszomj, száraz köhögés), azonnal hívjátok a 0800800358-as zöld számot! Ezen a számon hétköznapokon valamint a hétvégén 8 – 23 óra között tájékoztatást is adnak a járványról. Továbbá nagyon fontos, hogy vigyázzatok az immunrendszeretekre, táplálkozzatok kiegyensúlyozottan, egyetek sok zöldséget és gyümölcsöt, na meg igyatok jó sok vizet. Esetenként nem árt, ha C-vitaminnal erősítitek meg a szervezetetek ellenálló képességét.

RMDSZ-tájékoztató