Tue. Mar 5th, 2024

A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük Sarmaságon

,,…Hagyományunkhoz híven az estet Horváth József történelemtanár kezdte meg ünnepi beszédével, amelyben mindig emlékeztet arra, hogy a nemzeti öntudat, magyarságunk, nem csak egy gyakran emlegetett fogalom, hanem valódi, kézzel fogható, és szívvel lélekkel érezhető igazi eszmény, amelyért sokan életüket áldozták. Az áldozat nem volt hiábavaló és méltó örökösei vagyunk hőseinknek, mi sem nagyobb bizonyíték erre, hogy a 21. század nehézségei ellenére is éltetjük értékeinket, hagyományainkat.

Az ünnepi beszédet irodalmi, zenés összeállítás követte a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum diákjai előadásában. Szavalat hangzott el Kocsis Dóra VI. osztályos tanuló által, majd Csiszár Márk V. osztályos tanuló zongorajátékkal örvendeztette meg a közönséget.

A januári hónap nem csak a Magyar Kultúra Napja alkalmából különleges, Ady évforduló is van, immár 101 éve, hogy január 27-én távozott az élők sorából egyik legnagyobb költőnk, Ady Endre, a hepehupás vén Szilágy szülötte.

Ebből az alkalomból Mák Csenge VIII. osztályos tanuló Ady verset szavalt, majd Csóka Laura és Keresztes Nóra Andrea VI. osztályos diákok megzenésített Ady-verset énekeltek. Végezetül Lucza Tamás VII. osztályos diák szavalatát hallhattuk.

Kisdiákjaink átadták színpadon helyüket a zenekarnak és a néptáncosoknak, néptánc és népzenei összeállítás következett. Először a Soroglya zenekar állt színpadra Major Arnold prímás közreműködésével. A zenekar kíséretében a Sarmasági Illegetők Néptáncegyüttes kis- és nagycsoportja nyírségi és bonchidai táncokat mutattak be, valamint füzesi dallamcsokor is felcsendült. Az új koreográfia elsajátításában nagy szerepe volt Herz Vilmos néptáncoktatónak, aki idejét és türelmét nem sajnálva mindig hozzájárul táncosaink fejlődéséhez! …”

Székely Anetta

A Sarmaságon megrendezett ünnepségről az e heti Szilágyságban olvashatnak.