Mon. Oct 2nd, 2023

A kormány jóváhagyta a digitális COVID-igazolványról szóló sürgősségi rendelet tervezetét

A kormány kedd esti ülésén jóváhagyta a 2021. július elsejétől az Unión belüli utazáshoz szükséges EU-s digitális COVID-igazolvány kiadásának jogi kereteit szabályozó sürgősségi rendelet tervezetét – jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

A miniszter szerint a beoltott személyeknek kiállított igazolvány érvényességi ideje 2022. június 30-a, az antigén gyorsteszt alapján kiállított igazolvány 24 óráig, a RT-PCR teszt alapján kiállított igazolvány pedig 72 óráig érvényes. A betegségen átesettek esetében a CoronaForms platformon rögzített első pozitív SARS-CoV-2 teszteredménytől számított 180 napig érvényes az igazolvány.

Elmondta, az igazolványokat digitális formátumban állítják ki, de azon személyeknek, akiknek nincs hozzáférhetőségük a digitális dokumentumhoz, a polgármesteri hivatalok, lakosság-nyilvántartási irodák és közegészségügyi igazgatóságok segítséget nyújthatnak, hogy az igazolványt papírra nyomtatva megkapják.

Az egészségügyi tárca ennek kapcsán közleményben rámutat, hogy a beoltott, illetve a felgyógyult személyeknek a felhasználás időpontja előtt legalább 5 munkanappal kell kérniük a platformon az igazolás kiállítását, a tesztelés alapján kiállítandó igazolvány esetében pedig a kérelmet a teszt elvégzése után, de legalább 12 órával (az antigén gyorsteszt esetében) vagy 48 órával (az RT-PCR teszt esetében) a tanúsítvány felhasználásának időpontja előtt kell regisztrálni a platformon.