Sun. Oct 1st, 2023

A fóliasátrakban termesztett zöldségekért is jár támogatás

Elfogadta a kormány azt a határozatot, amelynek értelmében 2000 eurós támogatásban része­sülnek azok a gazdák, akik fóliasátrakban vagy üvegházakban termesztenek zöldséget.

Arról az ezer négyzetméterenként legtöbb 2000 eurós de minimis, azaz csekély összegű támogatásról van szó, amely a Paradicsom-programot he­lyettesíti és amelyet még márciusban jelentett be a mezőgazdasági miniszter. A határozat elfogadása a minisztériumközi egyeztetések miatt késett.

A támogatási forma nem vonatkozik a káposztatermelőkre, a növényt ugyanis már kiültették a szántóföldekre – a paprika, uborka, paradicsom és padlizsán fóliasátorban vagy üvegházban való termesztéséért jár de minimis támogatás. Az igény­léseket július 20-ig fogadják az APIA helyi és megyei kirendeltségeinél.

A terményeket november 2-a és december 2-a között kell értékesíteni, az elszámolási dokumentumokat pedig december 3-ig kell leadni. A csekély összegű támogatás értéke 2000 euró/zöldségféle/1000 négyzetméter, és összesen 150 millió lejt (30,785 millió eurót) szánnak a programra.

S.A.