Sun. Oct 1st, 2023

Duális oktatás, megoldás Románia munkaerőhiányára és fenntartható fejlődésére

Florin CÎȚU miniszterelnök, Sorin CÎMPEANU oktatási miniszter, Ligia DECA elnöki tanácsos és BORBÉLY László államtanácsos részvételével került sor tegnap a Professional Dual Summit konferenciára közintézmények és nagyvállalatok képviselőivel együtt, amelyet a kormány főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály szervezett. A megbeszélés témája a duális oktatás volt, és hogy ez a rendszer hogyan jelenthet megoldást a jól képzett munkaerő hiányára.

„A nagyvállalatok képviselői azt mondták, hogy munkaügyi problémáikat különböző középiskolák bizonyos osztályaiba való befektetéssel oldották meg. Megtalálták a megoldást: a duális oktatást. Most az a kérdés, hogyan terjesszük ki ezt a rendszert országos szintre. Alapvetően ez a rendszer az egyetlen, amelyben nem munkanélküliek kerülnek ki az iskolából.  A nemzeti helyreállítási és rugalmassági terv (PNRR) révén 400 millió eurót biztosítottunk a szakképzésre és a duális oktatásra. Remélem, hogy a megbeszélés során találunk egy olyan megoldást, amelyet gyorsan végre lehet hajtani, mivel nagy szükség van jól képzett munkaerőre.” – mondta Florin CÎȚU.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a duális rendszerű szakoktatás támogatójának nyilvánította magát, és utalt a Nemzeti Helyreállítási Terv (PNRR), valamint a Képzett Románia elnöki projektre.

„Mindig is azt állítottam, hogy a duális oktatás a legjobb módszer a szakképzés megszervezésére. A PNRR-ben szereplő nagylelkű összegeket intelligensen és hatékonyan kell felhasználni. A duális oktatás megerősítéséhez mentalitásváltásra van szükség. Ez akkor valósul meg, ha változatos megoldásokat kínálunk: a duális oktatásban részesülő fiataloknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy egyetemi szinten folytassák tanulmányaikat.” – mondta az oktatási miniszter.

Az esemény házigazdája, Borbély László felvázolta, hogy az általa koordinált főosztály hogyan vesz részt a továbbiakban a duális oktatás támogatásában, amely Románia fenntartható fejlődésének fontos eszköze.

„Országos szinten alig több mint 230 iskolában van duális, 779-ben pedig szakoktatás. A jól képzett munkaerő hiánya nemcsak a munkaerőpiacon, hanem a személyes tapasztalatok szintjén is tény. Az általam koordinált főosztálynak katalizátor szerepe van, és bízom benne, hogy tevékenységünk révén képesek leszünk jó irányba terelni a dolgokat ezen a, Románia fenntartható fejlődése szempontjából nagyon fontos, területen.” – nyilatkozta Borbély László.

A különféle rugalmas képzési  megoldások hiányában a felszólalók nagy része által azonosított egyik legnagyob probléma a diákok és a szülők vonakodása az ilyen jellegű programokban való részvételtől.

„Sajnos Romániában a duális oktatást továbbra is 3. szintű képesítésként szervezik a szakiskola szintjén, bár a jogszabályok engedékenyek. Ellenállás tapasztalható az ilyen tipusú  oktatási kínálat bővítése iránt. Nagyon bízom benne, hogy a mai esemény segíteni fogja a döntéshozókat, hogy megtegyék ezt a lépést. A Képzett Románia projekten belül javasolni fogjuk a rugalmas megoldásokat.” – jelentette ki Ligia DECA elnöki tanácsadó.