Tue. Dec 6th, 2022

A kánikula idején különösen fontos szabályok betartására figyelmeztet a fogyasztóvédelem

Facebook-bejegyzésben hívja fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke azokra a szabályokra, amelyek betartására kánikula idején még nagyobb figyelmet kell fordítani.

“Ne vásároljon élelmiszert engedéllyel nem rendelkező helyről, mert az ilyen kereskedők nem tudják biztosítani az optimális szállítási, tárolási és forgalmazási feltételeket, és nem tudnak nyugtát kiállítani, amellyel később igazolni lehetne a vásárlást. Fennáll annak a veszélye, hogy az egészségére ártalmas terméket vásárol” – hangsúlyozza Paul Anghel.

Hozzáteszi, a fogyasztóknak gondosan ellenőrizniük kell a termékek minimális eltarthatósági idejét, fogyaszthatósági idejét (minőségmegőrzési idő), továbbá szagát, színét, küllemét stb., mivel a nagy hőségben hamarabb romlanak az ételek. A romlás jeleit (nyálkás bevonat, kellemetlen, savanyú szag, deformált, elpuhult, puhulás után visszadermedt állag, deformált csomagolás stb.) mutató termékeket nem szabad megvásárolni.

Ellenőrizni kell továbbá, hogy a gyártó által megjelölt hőmérsékleten tárolják-e az adott terméket, és a kiolvasztott terméket nem szabad újrafagyasztani, ha a címkén erre vonatkozó utasítás szerepel.

A kánikulában nagyon fontos víz, továbbá a különféle gyümölcslevek, üdítők, zöldségek és gyümölcsök vásárlásakor is oda kell figyelni arra, hogy milyen körülmények között tárolták ezeket.

Az ANPC vezetője javasolja továbbá, hogy a fogyasztók kérjék és őrizzék meg vásárláskor a blokkot, nyugtát, számlát, mert reklamáció esetén csak ezzel tudják bizonyítani, hogy az adott helyen vásárolták a terméket.