Tue. Dec 6th, 2022

Számos Szilágy megyei út felújításán, építésén dolgoznak gőzerővel

Hat Szilágy megyei útszakasz felújítása zajlik a Regionális Operatív Program (POR), a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) és a megyei tanács támogatásával. A többségük a szomszédos megyékkel köti majd össze a településeket.

Szilágyi Róbert-István, a megyei önkormányzat alelnöke a Maszolnak elmondta, céljuk, hogy a megye útjait járhatóbbá tegyék, a kisebb utakat felújítsák, hogy ezekre tereljék a forgalmas utakról a közlekedést, valamint kiépítsék a szomszéd megyéket összekötő földutakat.

A 191C jelzésű Nagyfalu–Zilah–Karika útszakasz munkálatai 56 százalékban elkészültek, jelenleg Egrespataknál dolgoznak a támfalak és a betonsáncok kiépítésén. A földcsuszamlás miatt az egrespataki tetőn korlátozott a forgalom, ezért a 3,5 tonna alatti járművek is a kerülőutakon járnak, és közel 30 napig még használhatatlan lesz az említett szakasz a több méteren történő kilenc méternél magasabb betontámfal építése miatt.A Drág és Kolozs megye határa közötti út | Fotók: Szilágy Megyei Tanács/FacebookA Drág és Kolozs megye határa közötti út | Fotók: Szilágy Megyei Tanács/Facebook

„Az elmaradt krasznai részt remélhetőleg az elkövetkező hetekben befejezik, Kraszna központjában, a református templommal szemben lévő útszakaszon több sáv kialakítása zajlik, hogy megkönnyítsük a forgalmat. A Regionális Operatív Programból (POR) finanszírozott 42 kilométeres szakaszt a kivitelezőnek jövő év augusztusáig be kell fejeznie” – ismertette az alelnök.

Szintén POR program révén felújítják a 108D Zilah–Szilágycseh 21 kilométeres útszakaszt, a szilágyszegi részen kicserélték a vízvezetéket, az úttest teherbíró képességének a kialakítása zajlik Doba és Szilágykeresztúr között, napok kérdése, és a munkálatokkal eljutnak a keresztúri erdőhöz, ahol a földcsuszamlások miatt nehezebb terep következik, ezért korlátozzák majd a forgalmat, ami miatt a lakosok türelmét és megértését kérik.

A 13 kilométeres útszakasz Bogdánfalva–Kolozs megye határa (108A) között 90 százalékban elkészült, a munkálatok szerződését már többször meghosszabbították, a tervek szerint szeptemberig az elmaradt részt befejezik, ezáltal egy újabb útszakaszon lehet majd zökkenőmentesen közlekedni.

Az útfelújításokról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Szamos-Szilagy-megyei-ut-felujitasan-epitesen-dolgoznak-gozerovel honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.