Thu. Apr 18th, 2024

A helyi önkormányzatok kötelesek biztosítani a gyalogosátjárók megfelelő kivilágítását

A helyi önkormányzatok kötelesek lesznek megfelelő közvilágítást biztosítani a villanyrendőrrel el nem látott, de szabályosan jelzett gyalokosátkelőknél a nemzetközi, az országutakon és a megyei utakon – írja elő egy jogszabályjavaslat, amelyet szerdán fogadott el a szenátus első házként.

A tervezetet, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói nyújtottak be, 78 igen és 2 nem vokssal fogadta el a felsőház plénuma. A javaslat értelmében az önkormányzatoknak költséghatékony világítótesteket kell használniuk erre a célra. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő egy év múlva lép érvénybe.

A dokumentumban előírtak be nem tartása kihágásnak minősül, és pénzbírságot von maga után. Ez a kitétel a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követő két év múlva lesz érvényes. A tervezet indoklásában Ionuţ Simionca PMP-s képviselő rámutat, felmérések bizonyítják, hogy a megfelelő éjszakai kivilágítás javít a közlekedésbiztonságon.

A javaslatot benyújtók rámutatnak még, hogy bár a 2006/230-as törvény szerint a közvilágításért a helyi önkormányzatok a felelősek, a közúti közlekedést szabályozó, 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet nem írja elő, hogy a helyi közigazgatási hatóságok kötelesek biztosítani a gyalogosátjárók kivilágítását is.

www.agerpres.ro