Thu. Feb 29th, 2024

RMDSZ: határidő nélkül, könnyített eljárással rendezhető a beltelkek jogi helyzete

Az RMDSZ által kidolgozott törvénynek köszönhetően könnyített eljárással rendezhető a beltelkek birtoklevele. Ma kedvezően döntött a szenátus egy újabb RMDSZ-es javaslatról, amely eltörölné a procedúrához kötött, szűknek bizonyuló határidőt, így bármikor iktatni lehetne, a helyi földosztó bizottságnál, a beltelkek tulajdonjogának tisztázására irányuló kéréseket – hívta fel a figyelmet Császár Károly, RMDSZ-es szenátor a szerdai szavazást követően.

Az RMDSZ többszörösen felhívta a figyelmet a beltelkek tulajdonviszonya körül kialakult patthelyzetre, és annak megoldására törvénymódosítást javasolt, amelynek értelmében 2018. december elejéig nyújthatták be kéréseiket az érintettek. Amennyiben a képviselőház is kedvezően dönt a tervezetről, határidő nélkül, könnyített eljárással lehet rendezni a birtoklevelek helyzetét – hangsúlyozta Tánczos Barna, Hargita megyei szenátor.

A kommunista rezsim alatt zajlott államosítás és a topográfiai felmérések hiánya azt eredményezte, hogy bizonyos telkek és udvarok az állam tulajdonát képezik annak ellenére, hogy valaki, törvényes keretek között, házat épített rá, ismertette Tánczos Barna. A Szövetség mezőgazdasági szakpolitikusa hozzátette: arra is van példa, hogy nem létezik telekkönyv, vagy különbség van a terület telekkönyvezett és valós mérete között, illetve tévesen szerepel a tulajdonos neve a birtoklevélen, vagy zsebszerződés rögzíti csupán az adás-vételt.

 Az érintettek végre megszerezhetik a lakásuk alatti, körülötti telkek birtoklevelét, udvaraik, kertjeik jogos tulajdonosaivá válhatnak okiratok szerint is” – mondta Császár Károly, majd hozzátette: „a megyei földosztó bizottságok későn hozták meg a szükséges döntéseket, így nem minden kérelmezőnek maradt ideje kérését iktatni. Felméréseink szerint az érintettek felének sikerült, a szűk határidő alatt, elindítani a procedúrát. Fontos, hogy senki ne maradjon le erről a lehetőségről, ezért kezdeményeztük a ma, első házban megszavazott törvénytervezetet”.

RMDSZ-tájékoztató