Mon. Apr 12th, 2021

A felzárkóztató órákat kérésre tartják, akár a tavaszi vakáció ideje alatt is

A felzárkóztató órákat kérésre tartják, akár a tavaszi vakáció ideje alatt is – közölte hétfőn az oktatási miniszter.

A parlamentben nyilatkozó Sorin Cîmpeanu azt mondta: még hétfőn aláírja a tanév szerkezetéről szóló rendeletet, amely szerint a nyolcadikos, a tizenkettedikes és tizenharmadikos tanulóknak nem változik a tanrendjük.

,,Az iskolák nem zárnak be, mert a nyolcadikos, tizenkettedikes és tizenharmadikos tanulóknak nem változik a tanrendjük. Tehát van 20 nap vakáció: 10 nap a nyugati kereszténység húsvéti ünnepére, április 2-a és 11-e között, és 10 nap az ortodox húsvéti ünnepekre, április 30-a és május 9-e között. A közöttük lévő két hét pluszvakációt át lehet alakítani fizikai jelenléttel történő oktatási napokká’ – magyarázta a miniszter.

Hozzátette: az iskolák nem lesznek bezárva, hisz a végzős osztályok óráit megtartják, még ha online is zajlik az oktatási tevékenység.

“Azért mondom, hogy nem zárnak be az iskolák, mert a felzárkóztató órákat kérésre meg lehet tartani, akár a tavaszi vakáció ideje alatt is. Ennek az a célja, hogy csökkentsék az online tanítás által generált lemaradásokat. Ugyanakkor – a megyei közegészségügyi igazgatóságok jóváhagyásával – fizikai jelenléttel működhetnek az óvodák is’ – mondta a szaktárcavezető, aki hozzátette: a többi tanuló számára a mostani kéthetes pluszszünet – amennyiben betartják a védelmi intézkedéseket, jól halad az oltáskampány, és tömegesen alkalmazzák a non-invazív tesztelést az iskolákban – júniusban fizikai jelenléttel történő oktatássá alakulhat.