Mon. Oct 2nd, 2023

Stelian Ion: Új ruhára van szüksége az igazságügyi rendszernek; új törvényeket kell elfogadni

,,Új ruhára” van szüksége a romániai igazságügyi rendszernek, és ez csak új igazságügyi törvények elfogadása révén valósítható meg – véli Stelian Ion szakminiszter.

A tárcavezető pénteken elküldte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) véleményezésre az igazságügyi törvényeket módosító javaslatcsomagot. Ennek kapcsán rámutatott, az évek során több ízben is módosultak az igazságügyi rendszer működését szabályozó törvények, helyenként ellentmondásosak az előírások, a jogszabályok 2018-as módosítása nyomán pedig egyértelművé vált, hogy az ilyen jellegű módosítások már nem elegendőek, új törvényeket kell elfogadni. ,,Az igazságügyi rendszernek új ruhára van szüksége, ezt képezi ez a törvénycsomag” – fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter kiemelte, hogy a javaslatcsomag alapos, megfontolt munka eredménye, kidolgozásakor egyeztettek az igazságügyi intézmények és a szakmai szervezetek képviselőivel, figyelembe vették ajánlásaikat, ahogyan azokat a javaslatokat is, amelyek az alatt a hat hónap alatt érkeztek, amíg a tervezetek közvitán voltak. ,,A végső változat szerintem nagyon-nagyon jó lett, új alapja lehet a romániai igazságügyi rendszernek, jó kiindulópont egy hatékonyabb és korrektebb igazságszolgáltatás felé” – fogalmazott.

Stelian Ion hangsúlyozta, az új igazságügyi törvények hozzájárulhatnak a román igazságügyi rendszer reformját nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárásához, illetve azért is fontos a törvénycsomag, mert az uniós támogatások folyósítását is a jogállamiság betartásától teszik függővé.

agerpres.ro