Sun. Oct 1st, 2023

Zöld rendszámtábla az elektromos autóknak, előnyök a tulajdonosaiknak

Zöld rendszámtáblájuk lesz az elektromos autóknak, és ezek egyfajta zöld útlevélként fognak működni, különböző előnyökhöz juttatva a környezetbarát személygépkocsik tulajdonosait” – jelentette be Tánczos Barna csütörtökön.

A környezetvédelmi miniszter elmondta: a kezdeményezést a Belügyminisztérium és Lucian Bode miniszter is támogatja. „Hamarosan véglegesítjük a jogszabály-tervezetet, és a kormány jóvá fogja hagyni a környezetbarát autók rendszámának megváltoztatását. Így fehér alapon zöld betűk és számok kombinációi lesznek a rendszámtáblákon. Ezáltal sokkal egyszerűbb lesz előnyökhöz juttatni ezeknek az autóknak a tulajdonosait a fővárosban és más nagyvárosokban, legyen szó parkolásról, bizonyos zónákba való behajtásról, ugyanis a legtöbb városban bizonyos zónákban korlátozni kell a szennyező gépjárművek behajtási jogát. A zöld rendszám egyfajta zöld útlevélként fog funkcionálni azoknak, akik meghozták azt a döntést, hogy személyes példájukkal járulnak hozzá a környezetszennyezés csökkentéséhez” – fejtette ki a miniszter a Green Report Mobility and the city című konferenciáján.

A tárcavezető továbbá elmondta, hogy az általa vezetett minisztériumban is folyamatban van két elektromos autó beszerzése, és ő maga is teszteli a különböző modelleket. Tánczos Barna elismerte, hogy az elektromos autók ára még mindig magas, de biztató jelként említette, hogy az árak csökkenő tendenciát mutatnak. 

A miniszter a konferencia keretében továbbá felhívta a figyelmet a Zöld Péntek kezdeményezésre, és mindenkit arra biztatott, hogy ahányszor csak teheti, mondjon nemet az autójának, és közlekedjen gyalog, kerékpárral, rollerrel vagy utazzon tömegközlekedéssel – ahogyan ő is tette ezen a pénteken is. 

Tánczos Barna továbbá rámutatott az önkormányzatokat célzó, Környezetvédelmi Alap által finanszírozott programokra is, amelyekkel a minisztérium támogatja azokat az önkormányzatokat, amelyek elkötelezettek a levegőszennyezés csökkentése iránt.

Felhívta a figyelmet többek közt a napokban induló, a közvilágítás ökologizálására irányuló programra, amelynek hatására a helyi hatóságok elektromos áramot spórolhatnak, ami komoly lépés az intelligens energiafelhasználásra való áttérés felé.

A miniszter elmondta, vannak olyan polgármesteri hivatalok, amelyek sokat tettek az ügy előmozdítása érdekében, de olyanok is akadnak, amelyek még nem ragadták meg a kínálkozó lehetőségeket annak érdekében, hogy tisztább, fenntarthatóbb környezetet teremthessünk.

Sajnos a levegőminőség javulását célzó terveket sokszor nem veszik elég komolyan a helyi hatóságok. Minél több levegőminőség-mérő állomást üzemelünk be, annál valósabb képet kapunk arról, hogy mennyire szennyezett a levegő a nagyvárosainkban, és így az Európai Bizottság emiatt indított kötelezettségszegési eljárásait is lezárhatjuk” – hangsúlyozta.

A környezetvédelmi miniszter a romániai autópark megújulását célzó programok fontosságát is kiemelte, kitérve a roncsautóprogramok népszerűségére. Tánczos Barna kifejtette, a roncsautóprogram plusz 600 millió lejes, már kiegészített költségvetése sem biztos, hogy elegendőnek bizonyul majd, akkora az érdeklődés a program iránt, például a catering cégek és a futárszolgálatok is nyitottak arra, hogy elektromos autókat szerezzenek be, ezért tárgyalások folynak arról is, hogy célzottan ezeket a vállalatokat is megszólítsák egy hasonló programmal.

Kiszámíthatóságra és folytonosságra van szükség. A zöld közlekedésre 3-4-szer ekkora költségvetést fogunk fordítani a következő periódusban” – összegzett a környezetvédelmi miniszter.