Wed. Sep 27th, 2023

Frissítették a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét; Románia, a Moldovai Köztársaság és Bulgária piros zónás

Aktualizálta az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját.

A 77-es számú határozat értelmében Románia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Bulgária, Fehéroroszország és Grönland piros besorolást kapott.

A koronavírusos megbetegedések lakosságarányos számának csökkenése miatt a piros zónából sárgába került át Ausztria, Svájc, Gibraltár, Irán, Maldív-szigetek és Bahama-szigetek.

Ugyanakkor zöldből sárga zónába került Ukrajna, Feröer-szigetek és Leshoto.

Hollandia, Németország, Franciaország, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Koszovó és a Zöld-foki Köztársaság a zöld zónás országok jegyzékén szerepelnek.

A lista október 3-án nulla órakor lép érvénybe.

A határozat értelmében ugyanakkor mentesülnek a karantén kötelezettsége alól a nemzetközi fuvarozásban dolgozó, 2,4 tonnánál nagyobb tehergépkocsit vezető sofőrök és az utasszállító, 9-nél több üléssel rendelkező kisbuszok és buszok vezetői, ha a határnál felmutatnak egy negatív RT-PCR teszteredményt, amelyet legfeljebb 72 órával az országba való belépés előtt végeztek el.