Thu. Jan 20th, 2022

Zilahon és a megye több településén elkezdik a kémeri fenyőfák árusítását

Több ezer kivágott fenyőfa vár vásárlóra és elszállításra Kémeren, Szoboszlai Attila üzletember fenyő ültetvényében, lerakatában. Az udvaron a fenyőfákat méret és faj szerint rendszerezik, csomagolják, majd az ország különböző megyéiből érkező teherautókra pakolják, hogy jövő héttől piacokra, üzletekbe kerüljenek, s onnan az emberek otthonába szenteste tájékán.

2005-ben Szoboszlai Attila vállalkozó elhatározta, hogy fenyő csemetéket ültet a szilágysági dombok között. 50 hektáron kezdték, tele ambícióval és azzal a meggyőződéssel, hogy valamikor fenyőik is olyan szépek lesznek, mint a külföldiek. Jelenleg már hatszor nagyobb beültetett területük van, ami 430 focipályának felel meg. A folytonosság biztosítása érdekében évente 25 hektáron ültetnek csemetéket. Néhány év alatt a legnagyobb hazai termelővé váltak, és elérték, hogy munkahelyeket hozzanak létre a közösség munkaképes lakosai számára. A fák mezőgazdasági területen nőnek, kivágásuknak semmi köze az erdőirtásokhoz.

Az elmúlt években a fenyőfák megtalálták a helyüket a vevők szívében, és szebbnél szebb fákkal látják el a piacot. Megtalálhatók a legnagyobb barkácsáruházakban, a környező nagyvárosok piacain, de eljutnak Moldovába, Magyarországra, Európa számos országába, a cég hírnevét emelve. A piac igényét követve, a parcelláik többségén a nordmann fenyőt termesztik, ez a legkedveltebb és a legkeresettebb fenyőfajta Romániában – ismertette Szoboszlai Attila vállalkozó.

Szoboszlai Attila elmondta az idén 80.000 fát vágtak ki, és közel tízezer gyökeres fenyőt értékesítettek, főleg a román piacon. Az áruházláncoknak naponta 15-25 teherautóval szállítanak, a saját pontjaik pedig ezen a hétvégén már megnyílnak. Kémeren, a cég székhelyén várják a visszatérő klienseket, de megtalálhatók fáik Zilahon a polgármesteri hivatal mögötti parkolóban és a Value Center főbejáratával szemben. Vannak partnercégek, akik kémeri fenyőfát árulnak Szilágycsehben, Szilágysomlyón, Sarmaságon, így szinte mindenhol jelen vannak a megyében. A tavalyi évhez képest az ár 10 százalékkal nőtt, de vannak 40 lejes fáik is, a legkeresettebb viszont a 2-2,5 m-es fa, ezek 100-150 lejes áron kerülnek értékesítésre.

Szoboszlai Attila felhívta a figyelmet, ahhoz, hogy szép, terebélyes fa díszítse otthonunkat, megvásárlását nem kell az utolsó száz méterre időzíteni, ezért ha már az elkövetkezendő napokban megvásárolnánk, mindenképp tárolják pincében, nedves, hideg helyen, hogy ne száradjon meg. Vödrös fáik is vannak, ezekből a vödörben nevelteket ajánlják, mert tavasszal, a karácsonyi viszontagságok átélése után ki lehet ültetni őket a kertbe.

Az ünnep dísze mellett fontos az is, hogy mi kerül az asztalra. Az ünnepi menü mellé a kémeri díjazott borokat is ajánlják. Friss, könnyed ízek, zamatok, nagyszerű illatok jellemzik az idei év fehér és rozé borait, ezek már kaphatók a pincénél, a panzióban, zilahi üzleteikben. A vörös új borokra még várni kell egy keveset, de karácsonyig ezek is letisztulnak – tájékoztatott Szoboszlai Attila.

K.M.