Sat. Dec 2nd, 2023

XI. Boér Miklós Szépolvasó Verseny a Magyar Kultúra Napján

Két év kihagyás után XI. alkalommal szervezték meg csütörtökön Szilágyperecsenben a III-IV osztályos tanulók számára a Boér Miklós Szépolvasó Versenyt, mely része annak az ünnepségsorozatnak, amit a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett meg a helyi általános iskola.

A verseny egykori megálmodója Bacsadi Izabella tanítónő és Filip Gyöngyi Anna igazgatónő elmondta, öröm újra találkozni és megtartani a versenyt, mellyel Szilágyperecsen híres szülöttére, Boér Miklósra, az íróra, pedagógusra, újságíróra és tanfelügyelőre emlékeznek, ,,hiszen nem szabad elfeledni szülőfalunk szülötteit, ébren kell tartanunk a kortársak lelkiismeretét” – mondta az igazgatónő.

Filip Gyöngyi megköszönte a pedagógusoknak, hogy iskolánként munkálják a diákokban az olvasást, és ami ennél több, a szépolvasás készségét. Az idei megyei szakaszon összesen 36 diák, 23 III. és 13 IV. osztályos tanuló vett részt, a jelentkezők Krasznáról, Sarmaságról, Szilágybagosról, Szilágyballáról, Szilágylompértról, Szilágynagyfaluból, Szilágypanitból, a szilágysomlyói “Báthori István” Általános Iskolából, Szilágyzoványról, Varsolcról, a zilahi ,,Mihai Eminescu” Általános Iskolából, a zilahi Református Wesselényi Kollégiumból és a helyi iskolából érkeztek. Mindegyikük sorshúzás után, első látásra olvasta fel a kapott meseszöveget. A meseolvasókon lévő aranyszínű varázsköpeny a mese világába repítette a versenyzőket.

A III. osztályosoknál a zsűri elnöke, Hari Tünde-Hajnalka tanfelügyelő, illetve Józsa Erika, angol-magyar-informatika szakos tanárnő és Kovács Emese óvónő értékelt, a negyedikeseknél a zsűri elnöke Rozs Rita tanfelügyelő és Fehér Éva magyar szakos tanárnő, illetve Kulcsár Márta óvónő.

,,Aki olvasni tud és szeret, azelőtt megnyílik a világ!” – hangsúlyozta az igazgatónő, kiemelve, minden résztvevő nyertes, mert aki vállalja a megmérettetést, hogy a népmesékből bemutat egy művet, már nyer. A verseny célja az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, az olvasás, mint élmény átéreztetése, a tehetség felkutatása, hagyományteremtés és -őrzés, ugyanakkor mindez az épülésükre, a szellemi örökség gazdagítására szolgál.

Hari Tünde Hajnalka tanfelügyelő elmondta: köztudott, hogy egy-egy versenynek közösségalkotó, összekovácsoló ereje van, kiváltképpen, amikor a tanulók önkéntes alapon jelentkeznek. Ilyenkor sokkal tudatosabbak. Rendszeres részvétellel megtanulják remekül kezelni a verseny akadályait, úgy mint izgalom, feszültség, gátlások leküzdése. Az értékes eredmények, a dicséretek, az elismerő szavak szintén jó motivációt adnak a kiváló eredmények megszerzésére. Meglehet, hogy most még leginkább a tárgyi nyereményeknek örülnek, ám később egyre fontosabbá válnak a megszerzett tapasztalatok. A lexikális tudás mellett, a versenyek megtanítják a diákokat küzdeni és kitartani egy cél elérésének érdekében, leküzdeni a stresszhelyzetet és lámpalázat, segítenek a korlátok és gátlások feloldásában. Összességében, a szépolvasó verseny remek szervezése és megvalósítása számos élménnyel és tapasztalattal gazdagította a résztvevőket: egymásnak olvastak, versenyeztek, barátkoztak, együtt kézműveskedtek. Mindezekért köszönet illeti a szervezőket, támogatókat és résztvevőket, hiszen nélkülük ez a verseny csak álom maradt volna.

Boér Miklós

1857. január 10-én született Szilágyperecsenben, erdélyi nemes családból, iskoláit Krasznán kezdte majd a Zilahi Református Wesselényi Főgimnáziumban folytatta, innen a tanítóképzőbe iratkozott, melynek elvégzése után a zilahi elemi iskolában volt köztanító.

Irodalmi működését 1875-ben a Család és Iskolában kezdte, vezércikkeket írt a Szilágyba. 1905-ben hunyt el, sírja, amit a szilágyperecseni diákok évente látogatnak és gondoznak, Zilahon van. Sírkövén ez áll:

„Poéta volt, szíve dallal tele

Az életet álmodva élte le.

De sorsa hozzá itt sem mostohább,

Madárdalok közt álmodik tovább”

Díjazottak:

III.osztály I. Szilágyi Kriszta- Szilágyballa

                II. Seres Nándor- zilahi Református Wesselényi Kollégium

                III. Dobai Réka- Sarmaság

                Dicséret: Kulcsár Andrea-  zilahi “Mihai Eminescu” Általános Iskola

                Dicséret: Pap Maya- Kraszna

                Dicséret: Seres Csenge- Kraszna

                Különdíj: Debre Dávid Balázs- Szilágyperecsen

                Különdíj: Varga Ákos- zilahi Református Wesselényi Kollégium

                Különdíj: Vicsai Tímea- zilahi Református Wesselényi Kollégium

IV. osztály I. Balla Nóra- Szilágyperecsen

                II. Ilyés Nikolett-  szilágysomlyói “Báthori István” Általános Iskola

                III. Seres Leila-  szilágysomlyói “Báthori István” Általános Iskola

                Különdíj: Czéczei Beatrix Annamária- Szilágypanit

                Különdíj: Kulcsár Noel István- Szilágyperecsen

A verseny támogatói: B Masiv SRL – Józsa Bálint, Martinelco SRL – Bagoly Márton, S.C.HUN AUTOSERVICE – SRL- Balla Artúr, CBA – Józsa Ildikó, Kulcsár Márta, Veres Tibor, Boncidai Réka.

K.M.