Mon. Jul 22nd, 2024

Winkler: Vállalkozószellemű fiatalokra van szüksége Európának

Erősíteni kell az európai fiatalokban a vállalkozói szellemet, ehhez nemcsak az oktatási rendszernek kell változnia, hanem a társadalomnak is jobban meg kell becsülnie azokat, akikben van hajlandóság saját utat járni és vállalkozást indítani – fogalmazott Winkler Gyula pénteken Bukarestben, ahol a European Democrat Students (EDS) nyári szabadegyetemén tartott előadást. Az Európai Néppárt Hallgatói Szervezete a parlament épületében, az RMDSZ frakció gyűléstermében szervezte a szabadegyetem harmadik napját.

Az RMDSZ EP-képviselője elmondta: életbevágó az európai gazdaság számára, hogy növekedjen az ifjúság körében a vállalkozói hajlandóság. Európa lemaradt a vállalkozásfejlesztés és a vállalkozó szellem tekintetében. „A kisvállalkozások finanszírozása területén az Egyesült Államok előttünk jár, nincs a Silicon Valley-hoz hasonló európai sikertörténet, míg a vállalkozói hajlandóság tekintetében Ázsia is megelőzött. Meg kell erősíteni a fiatal nemzedékben a vállalkozói szellemet, ha azt szeretnénk, hogy Európa releváns tényező legyen a világgazdaságban. Ebben nagy szerepe van az oktatási rendszernek, de a társadalmi megbecsültségét is növelni kell a vállalkozásoknak, tehát mentalitásváltásra is szükség van” – mondta a Winkler, hozzátéve, hogy az Európai Unió sokat tesz ennek érdekében, de nem eleget. „Az Erasmus a fiatal vállalkozókért program is többek között ezt a célt szolgálja, számos értékes együttműködés született, amelyeket érdemes sokszorosítani” – jegyezte meg, ismertetve a program alapelvét. Tíz éve indították az Erasmus a fiatal vállalkozókért határokon átnyúló csereprogramot, amely az új vállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy olyan tapasztalt vállalkozóktól, mentoroktól tanulhassanak, akik más, a programban résztvevő tagországokban működtetnek kkv-kat.

Az EP-képviselő beszámolt arról, hogy továbbra is az Európai Néppárt képviselői alkotják az Európai Parlamentben a legnagyobb képviselőcsoportot, ám csökkent a képviselők száma, ez pedig azt jelenti, hogy a döntésekhez két-három képviselőcsoport szükséges. „Rendkívül nagy a politikai töredezettség az Európai Parlamentben, ez jelentősen megnehezíti a következő öt évben a döntéshozatalt” – magyarázta Winkler, aki arra ösztönözte a fiatalokat, hogy ragaszkodjanak az európai kereszténydemokrácia alapértékeihez, a jobb-közép értékrendhez. Beszélt az európai őshonos kisebbségek helyzetéről, ismertette a romániai magyar közösség célkitűzéseit, figyelmükbe ajánlva az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést. „Nagyon leegyszerűsítve a mi kisebbségi politizálásunk célja, hogy a következő nemzedékek, unokáink is magyarként élhessenek szülőföldünkön, Erdélyben. Ebbéli törekvésünk kulcskérdése az identitás megőrzése, hiszen akkor tudunk magyarként megmaradni, ha ragaszkodunk anyanyelvünkhöz, nemzeti hagyományainkhoz, kultúránkhoz, vallásunkhoz” – hangsúlyozta az európai fiataloknak Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője elmondta, ebben a mandátumban a MIÉRT javaslatára a kultúrával, oktatással, ifjúság- és sportpolitikával foglalkozó CULT bizottságban is tevékenykedni, tehát az Erasmus és ifjúságpolitikai kérdések kiemelten érdeklik. Ennek mentén javasolta az EDS újonnan megválasztandó vezetőségének, hogy alakítsanak ki együttműködést, akárcsak a MIÉRT-tel vagy a MAKOSZ-szal, amelyekkel évek óta számos sikeres programot vittek végig.

Az European Democrat Students (EDS) az Európai Néppárt társult szervezete, július 31-e és augusztus 4-e között tartotta Bukarestben nyári szabadegyetemét és kongresszusát, a tábor témája: Európa jövője az EP-választások után. Az európai szervezetnek vezetőségi tagja volt Kiss Róbert, az RMKDM ifjúsági szervezetének alelnöke, a szabadegyetemen az erdélyi magyar fiatalokat rajta kívül Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke és Ambrus Zsombor, a YEPP alelnöke képviselte.

RMDSZ-tájékoztató