Tue. Mar 5th, 2024

Winkler Gyula: meg kell őriznünk az uniós fejlesztési forrásokat, meg kell erősítenünk a magyar képviseletet!

Közösségeinkért, településeinkért csak magyar összefogással tudunk hatékonyan fellépni az Európai Parlamentben. Meg kell erősítenünk a magyar képviseletet, hogy őrizzük meg az uniós fejlesztési forrásokat, a gazdák és a vállalkozók számára fontos támogatásokat” – mondta vasárnap Winkler Gyula.

Az EP-képviselőjelöl elmondta, akkor lesz erős Európa, ha tekintettel van annak az 50 milliós nemzeti és nyelvi kisebbségnek az igényeire is, akik területén élnek. „Eddig az Európai Unió elutasítóan viszonyult a kisebbségügyi kérésekhez, mondván, hogy ezek rendezése tagállami kompetenciába tartozik. Románia azt hangoztatja, hogy ezen a téren példaértékű a politikája, a kisebbségi ügyeket megnyugtatóan rendezték. Mi azonban el kell mondanunk, hogy ez nem így van. Például a Székely Mikó Kollégium, vagy a marosvásárhelyi katolikus iskola olyan ügyek, amelyek miatt ott kell lennünk az Európai Parlamentben, és el kell mondanunk álláspontunkat” – hangsúlyozta az EP-képviselőjelölt.

Szerinte Európának nem kell félnie a nemzeti kisebbségektől, hanem el kell ismernie és meg kell védenie azokat az általuk felmutatott értékeket, amelyek nélkül az uniós közösség szegényebb lenne. A brüsszeli magyar képviseletnek pedig el kell érnie azt, hogy az EU ne söpörje szőnyeg alá ügyeit, és alkossa meg a kisebbségügyi keretszabályozást. 

Elmondta, a támogatások kérdése a másik fontos ügy, amiért ott kell lenni az európai döntéshozatalban, hiszen az EU-tól lehívott alapok – a közvetlen kifizetések és vidékfejlesztési, illetve a regionális támogatások – a magyar gazdák és Erdély településeinek és közösségeinek fejlődését is biztosíthatják. Ezek a támogatások most veszélyben vannak: a Brexit bekövetkezte esetén évente 12-13 milliárd euróval lesz kevesebb az EU költségvetése. Ezt az összeget egyesek Közép-Kelet Európán spórolnák meg. „Fontos az EP-képviselet megerősítése, hiszen az unió következő költségvetési időszakáról decemberben hoznak végső döntést az Európai Unió intézményei. Az új költségvetésről pedig azok fognak dönteni, akiket május 26-án megválasztanak. Ha mi nem leszünk ott, a magyar közösség érdekeit senki nem fogja helyettünk képviselni” – mondta az EP-képviselőjelölt