Mon. Apr 15th, 2024

Winkler Gyula: aki nem támogatja az RMDSZ-t, az a magyar közösséget gyengíti

Sorsdöntő számunkra május 26-a. Ezért világosan kimondjuk: aki nem megy el szavazni, aki nem támogatja az RMDSZ-t, az a magyar közösséget gyengíti. Egy gyenge választási eredménynek az lesz a következménye, hogy erősödnek a közösségünk elleni támadások, veszítünk a befolyásunkból, veszítünk a tekintélyünkből, és nem mi, hanem mások fognak dönteni a sorsunkról” – mondta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt.

Ha nem lesz Brüsszelben képviselete a romániai magyar közösségnek, akkor a mi érdekeinket uniós szinten senki nem fogja képviselni. Ha megmozdulunk, akkor esély van arra, hogy három képviselőt küldjünk Brüsszelbe. Ha alacsony lesz a részvétel, akkor az is megtörténhet, hogy egy képviselőnk sem lesz az Európai Parlamentben. Ha most megbukunk, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz a soron következő választásokon, éppen ezért nem szabad félvállról venni a május 26-i szavazást” – mondta a megyei tanács elnöke.

Winkler Gyula szerint nemcsak Ukrajnában, hanem az EU-s tagállamban, Szlovákiában is támadják a nemzeti kisebbségeket: a himnusztörvényt például kétségtelenül a felvidéki magyarok ellen hozták. Egy ilyen lépést büntetlenül megtehetnek, mert az EU jelenleg nem szól bele a kisebbségügyi kérdésekbe. „Az unióban az identitáshoz kötődő kérdésekben is nagy zűrzavar van. Az RMDSZ három célkitűzést fogalmazott meg, amelyekért dolgozni fogunk az Európai Parlamentben. Nekünk az az érdekünk, hogy legyen egy olyan törvény, amely EU-s szinten garantálja a nemzeti közösségünk jogait az igazságszolgáltatásban, az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban és a közélet egyéb területein. Kell egy kapaszkodó, amely egy európai szintű keretszabályozás kell, hogy legyen. Erről szól a Minority SafePack, amely 8 évvel ezelőtt indult el” – mondta az EP-képviselőjelölt.

Winkler Gyula elmondta, a második célkitűzés a gazdasági témájú: el kell érni a vidékfejlesztési programok, a területalapú kifizetések megtartását és lehetőség szerinti növelését. „100 év alatt először történt meg, hogy a gazdáktól nem elvesznek, hanem támogatják őket. Az Európai Uniótól érkező területalapú finanszírozások a gazdáknak nyújt segítséget, a regionális fejlesztési alapokkal az útinfrastruktúrát lehetett modernizálni” – mondta Winkler és hozzátette, nem szabad készpénznek venni ezeket a támogatásokat.

A harmadik célkitűzés a magyarok összefogása. Mi vagyunk az a nemzet az EU-ban, amelynek a nemzethatára nem esik egybe az országhatárral. Bízom abban, hogy a Kárpát-medencei összefogás erejével a mi nemzetünk a jövőben egyesülni fog az Európai Unió határain belül” – mondta az EP-képviselőjelölt.

Kiemelte, azért is kulcsfontosságú ez a szavazás, mert az elkövetkező időszakban dől el, merre tart majd a most válaszút előtt álló Európai Unió. „A Romániának járó 32 európai parlamenti mandátum ki lesz osztva, akkor is, ha jól szerepelünk, és akkor is hogyha nem. A mi érdekeinket viszont rajtunk kívül senki nem fogja képviselni. S noha két-három mandátum kevésnek tűnik ahhoz, hogy a döntéseket befolyásolni tudjuk, nem leszünk egyedül: az EP-nek tagjai lesznek a kárpát-medencei magyar képviselő kollégák, és a velünk hasonló érdekeket képviselő V4-ek is” – jelentette ki Winkler Gyula.