Fri. Feb 23rd, 2024

Winkler: feladatunk biztosítani a vállalkozóknak és az önkormányzatoknak a gyarapodás lehetőségét

„Két fontos feladat áll az RMDSZ európai parlamenti képviselete előtt ebben az időszakban. Az első az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az Európai Unió jelenlegi támogatási rendszere megmaradjon, hogy folytathassuk a megkezdett fejlesztéseket, és hogy biztosítsuk a vállalkozók és az önkormányzatok számára a gyarapodás lehetőségét. Másik feladat az, hogy az előrelátható változásokról tájékoztassuk a vállalkozóinkat, hiszen olyan új kihívásokra is választ kell adnia az Európai Uniónak, mint a klímaváltozás, a környezetvédelmi elvárások, vagy éppen a hulladékgazdálkodás, a körkörös gazdaság kialakítása” – mondta Winkler Gyula.

Winkler Gyula az Európai Unió 2021 utáni költségvetéséről és az ezzel kapcsolatos jövőbeli kihívásokról beszélt. Elmondta, az új költségvetésről szóló döntés 2019 végén fog megszületni, tehát nyilvánvaló, hogy azok fognak dönteni a következő évtized fejlesztési lehetőségeiről, akiket május 26-án választanak meg az európai polgárok. „Csak magyar összefogással tudjuk azt elérni, hogy a következő években is hatékonyan tudjunk fellépni a vállalkozóink és önkormányzataink érdekében az Európai Parlamentben. Feladatunk tehát az, hogy megerősítsük a brüsszeli magyar képviseletet!” – hangsúlyozta az EP-képviselőjelölt.

Az EP-képviselő elmondta, most az a tét, hogy a közép-kelet-európai országok számára továbbra is megmaradnak, lehetőség szerint növekednek a támogatások, vagy kevesebb pénz áll majd a rendelkezésünkre. „Tudomásul kell venni, hogy a költségvetésben lesznek olyan új támogatási irányvonalak, amelyekre érdemes lesz idejében felkészülni. Az egyik ilyen irányvonal a klímaváltozás és az ezzel kapcsolatos fejlesztések, például a hőszigetelés, energiatakarékos megoldások, vagy megújuló energia megtermelése terén. Egy másik kiemelt téma a körkörös gazdaság, az újrahasznosítás, ebben a témakörben rengeteg támogatás lesz majd elérhető. Egyetlen példát említek: másfél hónapja, április közepén fogadtuk el azt az irányelvet, amely betiltja az egyszer használatos műanyag eszközöket. Itt egy óriási piaci rés keletkezett, hiszen ezeket az eszközöket környezetbarát megoldásokkal kell pótolni. Érdemes a kereskedelmi kamarákon és tanácsadói cégeken keresztül idejében beszerezni ezekkel az új pályázati lehetőségekkel kapcsolatos információkat” – mondta az EP-képviselő.