Wed. Jul 24th, 2024

Vissza nem térítendő támogatás gyümölcstermesztőknek és a szaporítóanyagot előállító kertészeteknek

Kifejezetten a gyümölcstermesztőknek és a szaporítóanyagot előállító kertészeteknek kínál vissza nem térítendő támogatásokat a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR).

Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 4.1a intézkedésén belül az ágazat szereplői három alintézkedésre nyújthatják be pályázataikat.

A faiskolák létrehozására, bővítésére és modernizálására, marketing tevékenységének támogatására 7,5 millió eurós keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére, míg az új ültetvények telepítésére vagy a már meglevők bővítésére, felújítására és fejlesztésére, marketing tevékenységére 30,5 millió eurós keretösszegre pályázhatnak a termelők.

A harmadik alintézkedés keretében – amire 10 millió eurót különítettek el – a betakarítást, gyümölcsszedést segítő gépek vásárlását támogatják. Mindhárom kiírásra legkésőbb 2022. december 12-ig, vagy pedig az elkülönített keretösszeg 150 százalékának lefedéséig fogadják a pályázatokat.

A pályázati tudnivalókról, az elszámolható költségekről és az elbírálási szempontokról az ügynökség honlapján (www.afir.info) találnak bővebb felvilágosítást a gazdák.

Sütő Attila