Sun. Jun 26th, 2022

Vincze Loránt: változás és értékválasztás előtt áll Európa

Harcban vagyunk, és harcban ki kell mondani a súlyos szavakat: itt sokkal többről van szó, mint hogy lesz-e két-három európai parlamenti képviselőnk. A tét az, hogy a romániai magyar közösség meg tudja-e őrizni politikai súlyát, biztosítani tudja-e, hogy megmarad a szava. Ha nem érjük el az öt százalék feletti eredményt, meggyengülünk az önkormányzatokban, a megyében, a parlamentben, és elesünk attól a lehetőségtől, hogy bármit mozdítsunk Európában akár a támogatások, akár a kisebbségi jogok terén” – mondta Vincze Loránt Kolozsváron.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke felhívta a figyelmet: a román pártok is megpróbálják meggyőzni vagy elbizonytalanítani a magyar választóikat, de számukra ez csak egy belpolitikai harc, az elnökválasztás erőpróbája, őket nem érdekli az Európai Unió. „Ebben mi nem akarunk részt venni, mi a magyar képviseletet akarjuk megerősíteni, nekünk dolgunk van Brüsszelben” – fogalmazott a jelölt. Hozzátette: eddig nem volt jellemző, hogy a román pártok kifejezetten magyarellenes képviselőket küldjenek az Európai Parlamentbe, de most a magyargyülölő Rareș Bogdan, a március 15. ünneppé nyilvánítását megakadályozó Traian Băsescu, a székelyeket akasztással fenyegető Mihai Tudose és a csíksomlyói búcsú világörökségi felterjesztését blokkoló Dacian Cioloș is ott fog ülni a parlament padjaiban. „Az a kérdés, lesz-e képviseletünk, aki szembe tud szállni velük. Mert ügyek sajnos lesznek a következő években is, de ha ott vagyunk, ha megvan a politikai erőnk, akkor fel tudjuk venni a kesztyűt, és ki tudunk állni érdekeinkért” – mutatott rá Vincze Loránt.

Szék megszépült temploma messzire hirdeti, hogy itt dolgos, szorgos emberek laknak, akik élni tudnak a lehetőségekkel. Sok minden újult itt meg uniós támogatásokból, és május 26-án arról is döntünk, hogy fontos-e számunkra ezeknek a támogatásoknak a megőrzése, akarunk-e gondoskodni arról, hogy a nálunk honos háztáji gazdálkodás is megkapja a támogatásokat a jövőben is, és ennek mértéke nőjön a nyugati szintre” – mondta el az RMDSZ EP-jelöltje.

Úgy fogalmazott, az Európai Unió változás és értékválasztás előtt is áll, és az a kérdés, milyen prioritásokat jelölnek ki. „Nekünk egy olyan többség kialakításán kell dolgoznunk, amely a nemzeti, kisebbségi kultúrákra és nyelvekre értékként tekint, és megőrzésükért dolgozik, amely ragaszkodik keresztény kultúrájához, amely figyel a családi gazdaságokra, és nemcsak a fővárosok, hanem a kis vidéki települések is ugyanolyan fontosak számára” – fejtette ki.

A kisebbségi jogok tekintetében arról beszélt, hogy Románia csak akkor volt hajlandó előrelépésre ezen a téren, amikor nemzetközi nyomás volt rajta Brüsszelből, Washingtonból. „Most is az a cél, hogy a figyelmet ismét a romániai jogsértésekre irányítsuk, ezért van szükségünk a magyar összefogásra és az erős képviseletre. Az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolására csak erős képviselettel van esélyünk. Egyetlen román párt sem képviseli a magyarokat, mi több, ők azt akarják, hogy ne legyen magyar képviselet Európában. A május 26-i választás számunkra nemzeti ügy, mutassuk meg közösségünk erejét!” – zárta beszédét Vincze Loránt.