Tue. Jun 18th, 2024

Kelemen Hunor Nagyváradon: május 26-án szavazzunk az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre, szavazzunk az RMDSZ-re!

Az Európai Unió hosszú évtizedek óta nem állt olyan méretű változások előtt, mint ma. Erről Kelemen Hunor beszélt Nagyváradon, ahol a partiumi magyar embereket is arra kérte: szavazzanak az RMDSZ-re az európai parlamenti választáson – így a változásoknak nem csupán elszenvedői, hanem alakítói is lehetnek. 

A sajtótájékoztatón a szövetségi elnök kiemelte: száz év után a Kárpát-medence magyar közösségeinek képviselői végre közösen léphetnek fel a magyar ügyért  az Európai Parlamentben – kimaradni ebből történelmi felelőtlenség lenne.

Rámutatott arra is: a román pártok többsége nem beszél európai uniós témákról a kampányban. „Vagy azért nem beszélnek, mert nincs gondolatuk a reformokról, vagy azért, mert azt gondolják, a belpolitikai harc elegendő a mozgósításhoz” – nyomatékosított a szövetségi elnök. Felelevenítette: az Európai Uniót azért hozták létre, hogy békét, gazdasági együttműködést és jólétet teremtsen a kontinensen. Az Európai Szén- és Acélközösség sokszor átalakult, most pedig három kihívásra kell leginkább választ adnia: a globalizációból adódó gazdasági versengésre, a biztonságpolitikára és a demográfiai problémákra.  

Az RMDSZ elnöke kifejtette: a Szövetség azért lép fel az Európai Parlamentben, hogy megőrizze a gazdatársadalom számára fontos támogatásokat, hogy növelje az infrastrukturális beruházásokhoz szükséges alapot, és hogy törvénnyel védje az őshonos nemzeti és etnikai kisebbségeket Európában. „Határozottan állítjuk, hogy az őshonos kisebbségek kérdése egyszerre gazdaságpolitikai, biztonságpolitikai és egyszerre morális kérdés” – szögezte le. Dél-Tirol példáját említette: Olaszország egyik legdinamikusabban fejlődő régiójában többség és kisebbség is nyert a kisebbségi kérdés rendezéséből. 

A választásokkal egy időben szervezett referendumról elmondta: biztos abban, hogy a társadalom nagy többsége igennel szavaz az államfő által megfogalmazott mindkét kérdésre, de azt is el kell mondani, hogy a népszavazás eredményének törvényerőre emeléséhez alkotmánymódosításra is szükség lesz. „El kell menni szavazni, és a referendum lehetőségével is élni kell. Arra biztatok mindenkit, hogy szavazzon az RMDSZ-re, és szavazzon két igennel a referendumon” – összegzett Kelemen Hunor. 

A délután folyamán Csűry István református püspökkel és Böcskei László római katolikus megyéspüspökkel találkozott, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület irányítása alatt álló nagyváradi bölcsőde épületbejárásán vett részt, majd a partiumi református lelkészek és az RMDSZ partiumi vezetőinek közös találkozóján hangsúlyozta az európai parlamenti választások tétjét.

A bölcsőde ősztől nyitja meg a kapuit, ennek épületbejárásán az RMDSZ elnöke elmondta: mindazok, akik építkeznek, hisznek abban, hogy van jövő a szülőföldön. „Ha ebben nem hinnénk, nem építenénk bölcsődét, nem építenénk óvodát és iskolát a Partiumban” – tette hozzá.

A szövetségi elnök arra is kitért: abból a közösségi igényből született a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztési program, hogy – városi és falusi környezetben egyaránt – a magyar szülők biztonságban tudhassák gyermekeiket reggeltől koradélutánig. A 21. században ez egy olyan igény, amelyet nem szabad megkerülnie a politikai osztálynak, és amelyhez a politikai cselekvést is igazítani kell. „Tudjuk, ha valaki magyar bölcsődébe íratja a gyermekét, az később is a magyar intézményt választja – a magyar óvodát és a magyar iskolát” – tette hozzá. Ez a program egyértelműen az együttgondolkodás és az együtt tervezés eredménye Magyarország Kormányával, a történelmi magyar egyházakkal, a pedagógusszövetséggel – szögezte le.