Tue. Mar 5th, 2024

Vincze Loránt: ne rejtsük táncrendek mögé problémáinkat!

„Fontos, hogy a kisebbségek ne csak bemutassák kultúrájukat, hanem problémáikról is nyíltan beszéljenek. Ne rejtsük őket táncrendek mögé!” – fogalmazott Vincze Loránt szerdán a segesvári ProEtnica interkulturális fesztiválon. A megnyitót követő panelbeszélgetésen az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke arról beszélt, hogy a kisebbségek egymással folytatott párbeszéde mellett a többséggel is fontos lenne a párbeszéd. Az RMDSZ ezért tartja szükségesnek egy etnikumközi paktum megszületését, hiszen ez rendezné a román-magyar kapcsolat több vitás kérdését, és kiemelné a témát a napi politikai harcokból.

 Vincze a ProEtnica fesztiválnak gratulált a nemzetközi kapcsolatok építéséhez, amelynek köszönhetően idén a németországi szorb kisebbség mutatkozik be, ugyanakkor sérelmezte, hogy a román állam által hivatalos kisebbségként el nem ismert aromán közösség képviselői nem kaptak meghívást a rendezvényre. Erre reagálva a fesztivál szervezői felvetették, hogy a jövő évi fesztiválon külön panelt szenteljenek az arománok helyzetének.

A megnyitót megelőzően Vincze Loránt európai diákoknak beszélt a FUEN és az Európai Parlament szerepéről a kisebbségvédelemben. Elmondta: a többségnek fel kellene ismernie, hogy a kisebbségek kultúrájának, nyelvének és értékeinek megőrzése mindenki közös érdeke, de ennek ellenére Európa számos országa nem támogatja kellőképpen kisebbségeit önazonosságuk megőrzésében. A nyitónap eseményein Korech Mária, a Divers Egyesület igazgatója, Meto Nowak, a szorb kisebbség képviselője a brandenburgi tartományi kormányban, Grosu Magdolna, a kulturális minisztérium képviselője is részt vett, illetve a Román Kulturális Intézet (ICR), a németországi IFA kulturális intézet és a Maros Megyei Tanács is képviseltette magát.

RMDSZ-tájékoztató