Thu. Jun 20th, 2024

Vincze Loránt: Az identitáspolitika nem áll szemben a fejlődéspolitikával

A nyelv számunkra nem kizárólag kommunikációs eszköz: a nyelvek az európai kulturális identitás és örökség alapja. Nem mondhatunk le az anyanyelvünkről a világnyelveken történő könnyebb kommunikáció kedvéért, nem egyezhetünk bele egész nyelvi csoportok megszűnésébe csak azért, mert a nyelvvédés úgymond sokba kerül” – mondta Vincze Loránt csütörtökön.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke szerint manapság Erdélyben néhányan megpróbálják szembeállítani az identitáspolitikát a fejlődéspolitikával, de ez egy hamis ellentétpár, nem kell vagy-vagy politikában gondolkodni, mikor lehetséges az is-is politikája. A gazdaság, a mindennapok, a társadalom állapota természetesen nagyon fontos, de egy kisebbségi közösség számára az anyanyelv, az anyanyelvű oktatás, azok jogszabályok általi védelme legalább ennyire fontos – mutatott rá. Erdélyi kampánykörútjának tapasztalatai szintén ezt igazolják.

Az RMDSZ EP-jelöltje kijelentette: míg számos európai politikában vannak jó szakemberek, addig sajátos kisebbségi és közösségi érdekeinket csupán mi tudjuk képviselni. „A közösségnek kell mögöttünk állnia, az ő segítségüket kérjük, hogy Európában folytassuk a harcot a kisebbségi nyelvekért, olyan jogszabályokért, amelyek őket védik. És hiszek abban, hogy meg is kapjuk ezt a segítséget a közelgő EP-választáson is.”

Jónak nevezte a kisebbségi jogokért folyó küzdelem EU-s lehetőségeit, de felhívta a figyelmet, hogy „az ellenségeink hangosabbak lesznek, hiszen sajnos ők a vagy-vagy szemléletmódot követik: nem azt mondják, hogy ami jó a kisebbségnek, az jó a többségnek, hanem azt, hogy ami jó a többségnek, az legyen jó a kisebbségnek is. A munkától azonban nem kell félni, állni kell elébe” – fogalmazott Vincze Loránt vitaindítójában, és előrelépésnek nevezte a Minority SafePack kezdeményezést.

Az Európa-napon tartott nemzetközi konferenciát Kovászna Megye Tanácsa szervezte közösen az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) és a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodájával (HUNINEU – Brüsszel). A konferencián magyarországi, finnországi, szlovéniai, szerbiai, horvátországi és hazai meghívottak az európai érdekképviselet és a regionális jó gyakorlatok, önkormányzati jó példák témakörben értekeznek.

RMDSZ-tájékoztató