Thu. Feb 29th, 2024

Vidám nap a Mihai Eminescu Általános Iskolában

Pénteken, november 25- én, immáron XIII-ik alakalommal került megrendezésre a ,,Röhög az egész osztály” irodalmi vetélkedő, amely a Légy önmagad! projekt keretén belül futott, és melyet a zilahi Mihai Eminescu Általános Iskolában rendeztünk meg. A vetélkedőre, Kósa Andrea és Béczi Csilla szervezők hívására a megye hét iskolájából érkeztek diákok, akik három kategóriában mérettették meg tehetségüket: vidám versek, vidám mesék és vidám jelenetek kategóriájában. Faluvégi Ervin főtanfelügyelő-helyettes úr köszöntötte a versenyre jelentkező diákokat, és a verseny egyediségét hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy tanulmányok sokasága bizonyítja, hogy a tanulók kognitív és affektív képességeihez igazított pedagógiai humor bearanyozhatja a dolgos hétköznapjainkat – tanárét, diákét egyaránt. Iskolánk igazgatója, Făgarași Anca, a humor fontosságáról és közösségépítő jellegéről beszélt.

Tény, hogy a magyar irodalom iránt érdeklődő, kiemelkedő képességekkel rendelkező diákok gazdag útravalóval érkeztek, melyet felkészítő tanáraik ,,tarisnyáltak” számukra: tiszta, artikulált beszéddel, önfegyelemmel, fejlett képzeleti- és kommunikációs képességgel, felelősségérzettel, bátorsággal, helyes önértékeléssel.

Meggyőződésem, ha az iskola tudatosan a „nem rajtad, hanem érted, veled nevetek” eszméjét hirdeti, akkor a derű, a vidámság és a játék otthonává válhat. Az iskola, más alá- és fölé rendeltséget mutató intézményekhez hasonlóan, a humor kiapadhatatlan forrása, mióta csak létezik az emberiség történetében. Mennyi gazdagság, mennyi fricska és báj található pl. Karinthy műveiben, ami ihletadója is volt a „Röhög az egész osztály” vetélkedő címének. A humorra azért van szükség, hogy megtanítsuk diákjainkat a stresszoldás egy lehetséges módszerére, életszemléletük pozitívabbá tételére, olyan örömforrásra, amely a legelviselhetetlenebb élethelyzetekben is segíti a sikeres túlélést. Tehát, felvértezhettük magunkat erőforrással, és egész nap nevettünk, hiszen nagyon sok érdekes fordulatot készítettek versenyzőink. Megtudhattuk, hogy hová tűnt az ellenőrző?, vagy mi lett az elveszett követtel, de azt is, hogy miért üres a postaláda mostanában. Állandó kérdés az is, hogy ki a zoknicsenő szörnyeteg, de belehallgathattunk abban is, hogy miről pletykálnak az asszonyok. Minden versenyzőt nagy tapssal jutalmazott a hálás közönség.

Igen nehéz dolga volt a zsűri tagjainak: Rozs Rita, kisebbségért felelős tanfelügyelő-asszonynak, aki a zsűri elnöke is volt, Kovács Tünde, magyar szakos tanárnőnek, Boros Emese, magyar szakos tanárnőnek, Szabó Erika iskolapszichológus, logopédusnak, és Tyukodi Jolán tanitó néninek.

Vidám versek kategóriájában, első helyezett lett Szabó Csongor, a Simion Bărnuțiu Általános Iskola diákja, felkészítő tanára Pataki Ida. Második helyet megosztva kapta Dull Anna és Szikszai Patrik, mindketten a Mihai Eminescu Általános Iskola diákjai, felkészítő tanáruk Boda Erzsébet tanárnő. Harmadik helyet is megosztva kapta Misinszki Petra, aki a Mihai Eminescu Általános Iskola diákja és Király Timea Krisztina, a Szilágyballai 1-es számú Általános Iskola diákja, felkészítő tanára Máté Zsuzsa. Dicséretben részesült: Domokos Boglárka (Szilágyballai 1-es számú Általános Iskola), Balla Kristóf (Szilágyballai 1-es számú Általános Iskola), felkészítő tanár: Máté Zsuzsa, és Egri Nóra, a Simion Bărnutiu Általános Iskola diákja, felkészítő tanár: Pataki Ida.

Vidám mesék kategóriában első helyezést ért el Boros Antónia Zsanett, a Simion Bărnutiu Általános Iskola diákja, felkészítő tanár: Pataki Ida. Második helyezett, Szabó Zsófia, a Kémeri 1-es számú Általános Iskola diákja, felkészítő tanára: Fazakas Éva. Harmadik helyezést Dull Anna kapta, a Mihai Eminescu Általános Iskola diákja, felkészítő tanára Boda Erzsébet tanárnő volt. Dicséretben részesültek Csiszár-Dobrai Édua és Kiss Janka, mindketten a Mihai Eminescu Általános Iskola diákjai, őket is Boda Erzsébet készítette fel.

Vidám jelenetek kategóriájában az első helyet megosztva kapta a Désházi 1-es számú Általános Iskola diákjai, „Az úrihölgy és a parasztasszony” című jelenetéért, felkészítő tanár: Szarvadi Katalin, és a Mihai Eminescu Általános Iskola diákjai, az „Ihók és Mihók” című jelenetért, akiket Boda Erzsébet tanárnő készített fel. Második helyezett a Désházi 1-es számú Általános Iskola diákjai lettek a „Recsep basa borbályai” című előadással, felkész1tő tanáruk Molnár Annamária. Harmadik helyen végeztek a Magyargoroszlói Általános Iskola diákjai, „A pletykás asszonyok” című előadással, felkészítő tanáruk Futó Angéla Enikő volt. Dicséreteben részesültek, a Gyulaffy László Általános Iskola diákjai, „Mese a felnőtteknek”, felkészítő tanár: Márkus Gabriella, és a Mihai Eminescu Általános Iskola diákjai, a „A Végék Júliája” című előadással, felkészítő tanár: Szabó Krisztina.

Mivel a sok éve futó projekt célja az, hogy a gyerekek minél több szépirodalmi művet ismerjenek meg és olvassanak el, ezért, minden résztvevő diák, egy-egy könyvet kapott ajándékban, amit a Communitas Alapítvány és a Szilágy Megyei Tanács jóvoltából. Hála és köszönet érte!

Végezetül álljon itt néhány gondolat, amit az önkéntes csapat tagjai mondtak egy igen nehéz nap után:

S.O. „Önkéntesnek lenni szuper. Már csak az is, hogy másoknak segíthetsz vagy örömet szerezhetsz. Bevallom, fárasztó is volt, de a mosoly az emberek arcán megérte.”

N.F. ,,Nagyon jó élmény volt, sok tapasztalatot szerezhettem és jól éreztem magam.”

T.J. „Önkéntesnek lenni nagyon jó volt, mert új barátokra leltem és sok élménnyel gazdagodtam.”

Sz.I: „Önkéntesnek lenni egyszerre sok mindennel járt: felelősség, izgatottság még egy pici stressz is. De minden mellett felhőtlen boldogság és öröm látni a sok munka és fáradtság eredményét.”

L.R. „Mindig jó érzés alkotni valamit, látni, ahogyan egy ötlet valósággá válik. Éppen ezért tisztelem ennyire a szervezőket és örülök, hogy segíthettem e rendezvény előkészítésében és megvalósításában. Sok kedves élményre és hasznos tapasztalatra tettem szert, mindezt tehetséges és jókedvű emberek társaságában.”

Köszönjük a szeretetteljes munkátokat!

Béczi Csilla,

Mihai Eminescu Általános Iskola aligazgatója