Mon. Jul 22nd, 2024

Városrendezési tervek

Zilahon egyre több beruházás zajlik, amelyek sokszor bosszúságot okoznak a közlekedőknek, a város polgárainak. Legutóbb a Wesselényi szobor mögötti fák kivágása okozott némi rosszallást. Mindezekről Fazakas Miklós alpolgármester számolt be a Szilágyság olvasóinak.

– A régi főtér, korábbi nevén Wesselényi tér, teljes átrendezési tervét fogad­ta el a város. Ennek első lépése a szobor talapzatának teljes felújítása. Már a tavaly meghirdettük kétszer is a közbeszerzési eljárást, de egy cég sem jelentkezett. Ebben az évben újból megtettük ezeket a lépéseket, egy cég jelentkezett, pályázatának elbírálása most folyik. Bonyolultabb ez az eljárás, mert műemlékről van szó, és szigorúbbak a feltételek. Ez lenne az első lépés a tér felújításával kapcsolatosan.

A terv része, hogy megszűnik az az utca, amelyen a taxik állomásoznak, számukra a Hófehérke előtti helyet biztosítjuk. Az utcában térkövekből teraszokat építünk, ezt tesszük az angyalkás kút mellett is, itt különböző rendezvények, koncertek lesznek szombat délutánonként.

A fák kivágásával kapcsolatban tudni kell, hogy a négy kivágott fából kettő teljesen kiszáradt, a másik kettő is nagyon sérült állapotban volt, kidőléssel fenyegetett. Közbiztonság szempontjából fontos volt megtegyük ezeket a lépéseket. A park fáival kapcsolatban a terv az, hogy a fákat amelyeket lehet, átültetjük más helyre, a sérült fákat pedig kivágják. A teret esztétikus, alacsonyabb bokrokkal, fákkal szeretnénk díszíteni. Ezzel megfelelő rálátás nyílik majd a tér díszére, a szoborra és a Vigadó épületére. Mindez jelenleg egyetlen szögből sem látszik, csak az állomás felől érkezők láthatják, de az épület így is rejtett marad, pedig a város egyik emblematikus műalkotása. Olyan növényzetet szeretnénk a téren, amely szép, és nem takarja el a Vigadót.

A térről eltüntetjük az aszfaltot, helyette a növényzet nélküli részek térkővel lesznek berendezve. Megszüntetjük a régi, használaton kívül lévő nyilvános illemhelyet az út túlsó oldalán. Egy része parkoló, a másik pedig park marad. Reményem szerint itt kap majd helyet a Turul szobor is.

A szobor talapzatának felújítását szeretnénk befejezni ebben az évben, még a hideg idő beállta előtt. Hidegben nem lehet minőségi munkát végezni, és azt szeretnénk, hogy évtizedekig ne legyen gond a talapzattal. Tehát mindenképpen jó minőségű munkát várunk el a kivitelezőtől. A következő év költségvetési tervében a többi mun­kálatra is pénzt különítünk el. Re­mé­nyeink szerint jövőre, vagy két év múlva az egész térnek meg fog változni az arculata.

A teljes interjút az e heti Szilágyságban olvashatják.