Mon. Jul 15th, 2024

Változó hőmérséklet, mérsékelt csapadék várható a következő két hétben

Változó hőmérséklet, mérsékelt csapadék várható a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) január 25-e és február 7-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben az intervallum első napjaiban lehűl a levegő, a nappali hőmérsékleti értékek átlaga fagypont körül alakul, éjjel (főleg január 27-én és 28-án) mínusz 6 – mínusz 8 Celsius-fok lesz. Ezt követően, a hét végére fokozatos felmelegedés várható, napközben 4-6, éjszaka mínusz 3 – mínusz 1 Celsius-fokkal, és ez a hőmérsékleti intervallum nagyjából megmarad a második héten is. Gyenge csapadék akármikor és akárhol kialakulhat.

A Bánságban és a Körösök vidékén szerdáig lehűl a levegő, a nappali hőmérsékleti értékek 1-2 Celsius-fok, az éjszakaiak mínusz 5 – mínusz 4 fok körül alakulnak. Ezt követően, a hét végére fokozatos felmelegedés várható, napközben 6-8 Celsius-fok, éjszaka fagypont körüli hőmérséklet várható. A második héten gyenge variációk várhatók e körül az értékek körül. Gyenge csapadék bármikor kialakulhat, bőségesebb eső, havazás január 29-e és 31-e között várható.

Máramarosban az intervallum első napjaiban lehűl a levegő, a nappali hőmérsékleti értékek átlaga fagypont körül alakul, éjjel (főleg január 27-én, 28-án és 29-én) mínusz 6 – mínusz 5 Celsius-fok lesz. Ezt követően, a hét végére fokozatos felmelegedés várható, napközben 4-6, éjszaka mínusz 2 Celsius-fokkal, és ez a hőmérsékleti intervallum nagyjából megmarad a második héten is. Gyenge csapadék akárhol kialakulhat, bőségesebb eső, havazás január 25-én, illetve 29-e és 31-e között várható

A hegyekben január 28-áig lehűlés várható, nappal mínusz 8, éjszaka mínusz 10 – mínusz 12 fokkal, majd megenyhül az idő, napközben fagypont, éjszaka mínusz 5 Celsius-fok körül alakul a levegő hőmérséklete, a jelzett időszak vége felé valamivel hidegebb is lehet. A csapadék valószínűsége január 31-e és február 2-a között nagyobb, mérsékelt mennyiségű hó hullhat.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.