Thu. Apr 18th, 2024

Bűncselekménynek minősül más személy nevében fiókot létrehozni közösségi oldalon

Bűncselekménynek minősül más személy nevében fiókot létrehozni közösségi oldalon, és az illető hozzájárulása nélkül információkat, képeket tenni közzé róla ezen a felületen – döntötte el a legfelsőbb bíróság bizonyos jogi kérdéseket tisztázó testülete.

Az ügyben a brassói ítélőtábla fordult a legfelsőbb bírósághoz előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel, miután egy férfit alapfokon 3 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek zsarolás, informatikai csalás és a magánélet megsértése miatt. A férfi 2018 decemberében megfenyegette volt barátnőjét, hogy ha nem békül ki vele, a hölgyet meztelenül ábrázoló fotókat és a kettejük szexuális aktusáról készített videófelvételeket tesz közzé az interneten. Később a férfi létrehozott egy fiókot a nő nevében egy felnőtteknek szánt weboldalon, és róla készült fotókat, videókat töltött fel oda, illetve hamis Facebook-fiókot is nyitott, amelyről elküldte a nőről készült fotókat és videókat más személynek.

Miután az elsőfokú ítéletet megfellebbezték, a brassói ítélőtábla a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az tisztázza, informatikai csalásnak minősül-e, ha valaki más személy nevében hoz létre és használ egy fiókot a közösségi oldalon, amelyik egyébként nem követel bizonyítékokat annak alátámasztására, hogy a fiók létrehozója saját hevét használja. Az ítélőtábla azzal indokolta az igénylést, hogy korábban egymásnak ellentmondó ítéletek születtek a hasonló tárgyú perekben.

A legfelsőbb bíróság döntése kimondja, más személy nevében fiókot nyitni a közösségi oldalon az illető hozzájárulása nélkül kimeríti a büntető törvénykönyv 325. cikke által előírt informatikai csalás bűntettének fogalmát, hiszen ez esetben is jogtalanul történik az adatok bevitele, illetve a valóságnak nem megfelelő adatokat hoznak létre.

agerpres.ro