Tue. Jun 18th, 2024

Választási eredmények kiértékelése Varsolcon

,,Az elnökválasztás első fordulóját követően, az RMDSZ Szilágy megyei szervezete, a varsolci kultúrotthonban megtartotta választási kiértékelőjét. Bréda Lajos, Varsolc polgármestere, köszöntötte a megjelenteket, Seres Dénes parlamenti képviselőt, az RMDSZ Szilágy megyei elnökét, Szilágyi Róbert Istvánt, a megyei tanács alelnökét, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének ügyvezető elnökét, Végh Sándor alprefektust, Pop Imre megyegazdát, a megyei tanácsosokat, polgármestereket, alpolgármestereket, RMDSZ elnököket, megyei küldötteket és mind­azokat, akik részt vettek a gyűlésen.

Fazakas Sándor, varsolci RMDSZ elnök, református lelkipásztor kiemelte, ha országos szinten nézzük az eredményeket, elmondható, hogy jól szerepeltünk, de meg kell nézni, és meg kell vizsgálni helyi szinten is mindezt, és a következtetéseket le kell szűrni. Ki kell értékelni az eredményeket, el kell gondolkodni azon, mi volt ami jól sikerült, ami kevésbé, nem lehet hátra dőlni, mert Kánaán még messze van, addig is tegyünk és imádkozzunk azért, hogy o­lyan dolgok következzenek be, ame­lyek használnak a közösségnek, az egyénnek, a társadalomnak.

Jövőre nagyobb kihívások előtt állunk

Seres Dénes parlamenti képviselő, a Szövetség Szilágy megyei szervezetének elnöke, kiértékelőjében felhívta a figyelmet: ebből a megmérettetésből erőt kell meríteni, mert jövőre még nagyobb, és még nehezebb kihívások elé néz a szilágysági és a romániai magyar közösség. Ha az eredményeket elemezzük országos szinten, akkor azt látjuk, hogy Szilágy megye szintén ott van az élen, mert több mint 40%-a a magyarságnak az RMDSZ-re szavazott, ha azonban a számokat nézzük, akkor lehettünk volna jobbak is, ami azzal magyarázható, hogy voltak olyanok, akiknek a tét nem volt fontos, mert „tudták”, hogy Romániának még nem lehet magyar államelnöke. Mindemellett ismét bebizonyítottuk, hogy erőt képviselünk a román társadalomban, és továbbra is kell velünk számolni, mind megyei, mind országos szinten. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy eredményeink kézzelfoghatóak, mert számunkra fontos, hogy közösségeink fejlődjenek, a XXI. század elvárásainak szintjére emelkedjenek, hogy gyerekeink jó oktatásban részesüljenek, az iskoláink és középületeink rendbe legyenek, a közszolgáltatások is európai szinten álljanak, tehát sok minden van, amiért egységet és erőt kell továbbra is felmutassunk.

A jövőre nézve az emberekkel tovább­ra is fontos beszélgetni, mert velük együtt kell tervezzünk, valamint be kell számoljunk a megvalósításaink­ról, a kudarcainkról is kell tudjunk beszélni, de ugyanakkor el kell mondanunk: akkor tudjuk érvényesíteni közösségeink érdekeit, ha egységesek maradunk és összefogunk.
,,A választási eredmények jócskák, a megyében ezüstérmesek lettünk, megelőztük a PSD-t, USR-t, és országos szinten is a szilágysági magyarság megállta a helyét. A köszönet azoké az embereké, akik szervezték a közösségeket, akik elmentek szavazni, és jelöltünkre voksoltak. Vannak olyan települések, ahol az eredmények jobbak, mint a májusi EU-parlamenti választáskor, a városokban azonban az eredmények gyengébbek lettek, tudható ez annak is, hogy ott nehezebb elérni az embereket” – mondta a képviselő…”

A választási kiértékelőről az e heti Szilágyságban olvashatnak.