Wed. Jul 24th, 2024

Üzembe helyezték a RoALERT – Eltűnt gyermek rendszert

 Üzembe helyezték a RoALERT- Eltűnt gyermek rendszert, amelyen keresztül a gyermekeltűnésekről tájékoztatják majd a lakosságot, a keresett kiskorú személyleírásával együtt – közölte szerdán a kormány Közösségi Társadalmi Felelősségvállalási Főosztálya.

A rendőrség, a katasztrófavédelmi felügyelőség és a Különleges Távközlési Szolgálat támogatásával működtetett rendszer üzembe helyezését Mădălina Turza államtanácsos jelentette be az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából a kormány székhelyén megrendezett eseményen.

A főosztály közleménye értelmében a gyermekeltűnések hátterében az esetek többségében a visszaélések különféle formája, többnyire a szexuális abúzus áll.

2021-ben több mint 4200 bejelentés érkezett a rendőrségre gyermekek elleni szexuális visszaélés különböző formáival kapcsolatban (nemi erőszak, szexuális agresszió, megrontás, szexuális célú kizsákmányolás, szexuális zaklatás). Egy, a traumák vizsgálatával és kezelésével foglalkozó intézet elemzése szerint a gyermekek szexuális visszaélésekről szóló beszámolóinak legalább 80 százaléka igaz, és az elkövető az esetek többségében a gyermek szűk környezetéből és/vagy a családból kerül ki – áll a közleményben.

A World Vision Románia felmérése szerint a falun élő gyermekek harmada nem jelentené a hatóságoknak a bántalmazást, mert attól tart, hogy nem hinnének neki, nem bízik a hatóságokban, vagy mert fél attól, hogy a családja elítéli emiatt.

A testület júniusban kezdi meg a munkát.