Thu. Apr 18th, 2024

Uniós alapokkal kívánja növelni az oltási lefedettséget az egészségügyi minisztérium

Az elkövetkező három évben megközelítőleg 22 milió lejt fog az Európai Uniótól kapni az egészségügyi minisztérium az oltási lefedettség növelésére, tájékoztat a tárca vasárnapi közleményében.

„Hét, az egészségügyi rendszer számára nagyon fontos projektet nyújtottunk be az Adminisztratív Kapacitás Operatív Program (POCA) keretében, a 2014-2020-as egészségügyi országos stratégia alapján. Jóváhagyták az első projektet, amelynek célja az oltási lefedettség növelése a lakosság körében” – állítja Sorina Pintea egészségügyi miniszter a közleményben.

A minisztérium szerint az EU-tól kapott pénzösszeggel az országos oltási stratégiát dolgozzák ki, beleértve az akciótervet is, és az oltások monitoring rendszerét.

A projekt értelmében az egészségügyi intézmények valós idejű információkhoz juthatnak az oltási lefedettséget és a raktáron levő oltásokat illetően. 20 megye szerepel prioritásként a projektben, ezekben hűtőszobákat fognak berendezni az oltások raktározására, illetve gépkocsikat biztosítanak azok szállítására.

Létrehozzák az országos oltási nyilvántartást, amely eletronikus formában lesz elérhető az intézmények számára.

A miniszérium ugyanakkor felvilágosító kampányt indít az oltások fontosságának tudatosítása érdekében.

agerpres.ro