Fri. Jul 12th, 2024

Újabb műemlékek népszerűsítésére és felújítására lehet pályázni

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma november közepétől ismét pályázatot hirdet az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt keretében, ahol újabb műemlékek népszerűsítésére és felújítására lehet majd pályázni. A kiírást november közepén teszik közzé, összesen közel 50 millió euró jut 2-2 kastély, kúria, kolostor, római castrum és vár, illetve 5-5 fatemplom és bojárház, 56 hagyományos falusi ház felújítására. Sőt, a Szent László úton található 2 műemléknek és a Duna-deltai 31 hagyományos háztartásnak a felújítására is lehet támogatást kérni.

Bár már számos műemlék finanszírozási szerződését aláírtuk, a munkánk itt nem áll meg. Az a célunk, hogy vonzóvá tegyük az országot a turisták számára, és ezért további műemlékeket is felújítunk. Ezáltal nemcsak jobb, szebb környezetben élünk, de új munkahelyeket hozunk létre. A Hívogató Románia a legnagyobb romániai beruházás a műemlékek védelmére és restaurálására, ezért szeretnénk belőle kihozni a legtöbbet” – összegezte Hegedüs Csilla államtitkár.

A kiírásra keretében az önkormányzatok, egyházi- és civil szervezetek pályázhatnak. A hagyományos falusi házak felújítása esetében az önkormányzatok pályázatait várjuk.

A pályázatokat előreláthatóan december hónap során lehet majd benyújtani. A pályázati feltételek a márciusi kiíráshoz hasonlóak lesznek, melynek részleteiről itt olvashatnak.