Mon. Jun 24th, 2024

Ellenzi az oktatási minisztérium a tanórák és a szünetek lerövidítésével járó téli programra való áttérést

Átiratban szólította fel az oktatási minisztérium a tanfelügyelőségeket, hogy támogassák az iskolákat a “normál órarend” betartásában. A szaktárca nem ért egyet a tanórák és a szünetek lerövidítésével járó “téli programra” váltással, hangsúlyozva, hogy a járvány alatt felgyűlt elmaradások miatt “minden perc számít”.

A minisztérium keddi közleménye szerint több iskola a téli programra való átállás mellett döntött a közoktatási intézmények megszervezéséről és működéséről rendelkező szabályzat (ROFUIP) 11. cikkének 8-as bekezdésére hivatkozva, amely előírja, hogy rendkívüli helyzetekben meghatározott időszakra módosítani lehet a tanórák és a szünetek időtartamán az igazgató indoklással ellátott javaslata alapján, a tanintézet igazgatótanácsának határozatával, amelyről a tanfelügyelőséget is tájékoztatni kell.

A szaktárca illetékesei rámutattak, a jelenlegi időjárási feltételek mellett a szabályzat ekként való értelmezése téves. “Tekintettel a világjárvány okozta tanulási veszteségekre, az iskolában töltött minden perc számít” – fogalmaztak. Hozzátették, átiratot küldtek a tanfelügyelőségeknek, amelyben ellenzik “a téli programra való áttérést”, és kérik, hogy támogassák az iskolákat a “normál órarend” betartásában.

“Kérjük az igazgatókat, tanárokat, diákokat és szülőket, hogy támogassák felhívásunkat, és tegyenek meg mindent a tanulási veszteségeket előidéző gyakorlatok elkerüléséért” – áll még a közleményben.