Sun. Jun 16th, 2024

Újabb lépést tett az RMDSZ a gördülékenyebb tankönyv-ellátás érdekében

Felgyorsul a tankönyvírás folyamata, így időben kerülhet a tananyag a diákok asztalára. Továbbá törvénybe foglaltuk, hogy a magyar szerzőknek nem kell románra fordítaniuk az általuk szerkesztett tankönyveket.

Első házként döntött ma a szenátus az RMDSZ módosításait tartalmazó új tankönyvtörvény javaslatáról. Novák Csaba Zoltán szenátor, oktatásügyi szakpolitikus elmondta, az RMDSZ javaslatai értelmében, amennyiben a képviselőház is elfogadja, a törvény arra kötelezi majd a szaktárcát, hogy biztosítsa a kisebbségi oktatáshoz szükséges tankönyveket.

„A tankönyvkiadás súlyos gondokkal küzd, amelyek következtében iskolakezdéskor sok esetben nem állt a tanárok és diákok rendelkezésére tankönyv. A szenátus által ma elfogadott tervezet előírásai felgyorsítanák és könnyítenék a tankönyvírás folyamatát, így a szaktárcának minden eszköz a rendelkezésére áll majd ahhoz, hogy időben biztosítsa a tananyagot” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Kiemelte: az anyanyelven való oktatáshoz való jogot erősíti a Szövetség módosításait is tartalmazó tervezet, amely egy következő lépés a gördülékenyebb tankönyvellátás ügyében.

Cseke Attila emlékeztetett: az RMDSZ tankönyvíró pályázatot hirdetett a magyar nyelven történő oktatás segítése érdekében. A pályázat eredményeként 2018 elején 41 új magyar tankönyv és ábécéskönyv született I-VI. osztályos diákok számára, olyan területeken, mint például magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, hittan, ének és zene, vagy a magyar diákoknak szánt román nyelv oktatását segítő speciális tankönyv.

RMDSZ-tájékoztató