Mon. Oct 2nd, 2023

Toldi Miklós ügyességi verseny és Arany János Versmondó verseny Szilágynagyfaluban

A XIV. Arany János Napokat október utolsó hétvégéjére terveztük, de a járványhelyzet erősödése miatt a programok egy részét október 15-16.-án szerveztük meg. Így már csak az ünnepi istentisztelet és a kulturális programok maradtak október 31.-re.

Október 15-én a Toldi Miklós ügyességi versenyre került sor, amelyre 85 diák jelentkezett. Az előkészítő osztálytól a VIII. osztályig korcsoportokban versenyeztek a diákok, volt külön fiú és lány kategória. A kilenc próbából álló ügyességi pályát Józsa Csongor testneveléstanár és Kocsis Éva fejlesztőpedagógus készítették el, a nehézségi fokot pedig korosztályonként emelték. A petrencés rúd tartásával kezdődött a verseny, amit 15 másodpercig kellett magasra emelni, és ez már komoly kitartásra késztette a versenyzőket. Majd jött a súlycipelés, alagútkúszás, kétféle egyensúlyozás, bakugrás, karikaugrás, kúszás és futás. A versenyzőket lelkesen buzdították a társaik, hogy minél jobb idővel teljesítsék a pályát. A verseny végén következett a díjazás, amit kitörő örömmel fogadtak a nyertesek. A legjobb idővel az ügyességi pályát Székely Dávid VIII. osztályos diák teljesítette, akik egy percen belüli időt futott, és így elmondható, hogy ő lett a 2021. év Toldi Miklósa Szilágynagyfaluban.

Október 16-án a református templomban szerveztük meg az Arany János Versmondó versenyt, amelyre 31 diák jelentkezett az előkészítő-VIII. osztályos korcsoportból. Mindenki a kedvenc versével készült és lelkesen adta elő. Voltak szép őszi versek, állatversek, humoros és tanulságos versek. A versmondást háromtagú zsűri pontozta (Fazakas Viola, Lengyel Brigitta és Bubela Beáta tanárok), akik felhívták a gyermekek figyelmét a megfelelő hangsúlyozásra és szép beszédre. Nem a vers hosszúsága a fontos, hanem a szép kiejtés és az átélés hitelessége. A versenynek mindenki győztese volt azáltal, hogy megtanult és elsajátított egy szép magyar verset, ám a legjobbak könyvjutalomban és elismerő oklevelekben részesültek.

A kétnapos rendezvény megmutatta, hogy milyen fontos a gyermekek bevonása a hagyományőrző rendezvényeken. Szilágynagyfaluban nemcsak a felnőttekben, hanem a gyermekekben is tudatosítani akarjuk, hogy milyen fontos nekünk Arany János és a Toldi öröksége, szellemisége.

Szőnyi Levente