Wed. May 29th, 2024

Több nemzetközi vonatjáratot is érint a határátkelők lezárása

Három határátkelőhelyet – Nagyszalonta, Érmihályfalva és Székelyhíd – zártak le március 14-én, szombaton délután 16 órától. Mint ismeretes, az intézkedést Marcel Vela belügyminiszter már március 12-én, csütörtökön este bejelentette, anélkül azonban, hogy ennek pontos kezdetét meghatározta volna. A határzár átmeneti jellegű, feldoldásáig csak a Bors-Ártánd átkelő áll rendelkezésre.

Az intézkedés az érmihályfalvi vasúti átkelőhelyet is érinti, így több nemzetközi járatot felfüggesztenek Románia és Magyarország, illetve Románia és Ausztria között, tudatja a CFR. Ezek a következők:

6811 Nagyvárad–Debrecen
6823 Szatmárnémeti–Debrecen
687-2 Szatmárnémeti–Bécs Hbf. (bécsi központi pályaudvar)
6812 Debrecen–Nagyvárad
6822 Debrecen–Szatmárnémeti
686-1 Bécs Hbf–Szatmárnémeti

Az említett járatokra megváltott jegyek árát visszatérítik, tudatja még a CFR. Ezzel kapcsolatosan bővebb információk a https://www.cfrcalatori.ro/informatii-de-calatorie/ honlapon igényelhetők.

A kevésbé forgalmas átkelők lezárásával az a cél, hogy a határrendészeti munkaerőt azokhoz a határátkelőkhöz irányíthassák át, ahol sokan várakoznak – közölte Marcel Vela belügyminiszter az országos vészhelyzeti bizottság csütörtök esti ülését követően.

Az intézkedés nemcsak a román-magyar határ átkelőire vonatkozik. A román-ukrán határon egy (a Máramarossziget-Aknaszlatina), a román-moldovai határon kettő, a román-bolgár határon hat átkelőt zárnak le. Egy nappal korábban a szerb hatóságok jelentettek be hasonló intézkedést.

erdon.ro