Wed. Mar 22nd, 2023

Teltházas előadással indított Zilahon a Nagyváradi Szigligeti Színház

Este hét órához közeledve, lassan elfoglalták az utolsó székeket is, és kíváncsi tekintetek sokasága várta az előadás kezdetét. A négy részes előadássorozat rövid megnyitóján, Tóth Ádám, az esemény egyik szervezője elmondta: a Szilágy megyei RMDSZ által szervezett Szilágysági Magyar Napok egyik legnépszerűbb eseménye a Nagyváradi Szigligeti Színház előadása volt. Ez egyértelmű visszajelzés volt számunkra, hogy az ilyen alkalmakat bizony folytatni kell. „Köszönettel tartozunk a nagyváradi társulatnak, hogy vállalták a több órás utazást és elhozták Szilágyságba a színház örömét.” Majd azt is hozzátette: a Szilágy megyei RMDSZ célul tűzte ki azt, hogy ezeknek a színházi alkalmaknak folytatása legyen. Bíznak benne, hogy az elkövetkező előadásokon is legalább ennyien látogatnak el ezekre az alkalmakra.

A Szigligeti Színház szilágysági gyökerekkel rendelkező munkatársa, Dr. János Szabolcs elmondta: örülnek annak, hogy az elmúlt hónapokban felerősödtek a kapcsolatok a Szilágy megyei szervezőcsapattal és ennek eredményeként már két előadást is sikerült Zilahra hozni. Szerinte a Szigligeti-vándorbérlet abszolút hiánypótló jellegű Ady városában, és egy olyan kezdeményezésnek látja, amelyet hosszú távon is érdemes folytatni.

A darab páratlan humorral és iróniával beszél egy hanyatló, fejlődésében részben önhibáján kívül megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fönn: miközben a faluba érkező televíziós stáb az öngyilkosságok riasztóan növekvő számáról kérdezi a lakosokat, ők büszkén nyilatkozzák, hogy ők minden körülmény között felelősen őrzik a hagyományokat. A falu tragikomikus valóságában egyedül a vigyorgó Illés látja tisztán a helyzetet, őt azonban sem a falu kinézett doktora, sem a meggyötört szomszéd és annak csinos féltestvére, sem pedig saját felesége nem veszik komolyan.

Az előadás egy dinamikus, fiatal társulat szemszögéből mutatta be Székely Csaba peremvidékét, életre keltve egy olyan szereplőt is, amelyre a szerző szövegében csupán utalást tesz. A szilágysági közönség megértette, értelmezte mindezeket és aktív nézőkként követték végig a tragikomikus jeleneteket. A kiváló színészi játékot pedig vastapssal díjazták.

December 15-én, csütörtökön, a Szilágy megyei RMDSZ meghívására a nagyváradi társulat újra a zilahi Vigadóba látogat. Jegyek és bérletek az előadás estéjén, a helyszínen lesznek kaphatóak. Ezeknek ára: felnőtt bérlet 120 lej, diák bérlet 100 lej, az egy estére szóló jegyek pedig 40 lejbe kerülnek.

A következő előadásáról itt olvashatnak bővebbenhttps://www.szilagysagiszo.ro/a-nagyvaradi-szigligeti-szinhaz-decemberi-eloadasa-zilahon-a-tigris/