Wed. Sep 27th, 2023

Távmunkával és csúsztatott munkarenddel elkerülhető a tömegközlekedési eszközök és az üzletek túlzsúfolódása

Távmunkával és csúsztatott munkarenddel elkerülhető a tömegközlekedési eszközök és az üzletek túlzsúfolódása – jelentette ki hétfőn Raed Arafat. A belügyminisztériumi államtitkár szerint az ország 32 megyéjében növekvő tendenciát mutat a koronavírusos megbetegedések száma.

A kormány által múlt héten bejelentett korlátozások kapcsán Arafat rámutatott, az üzletek zárási időpontját a kijárási korlátozás megváltozott szabályaihoz kellett igazítani: ha 20 órától lép életbe a kijárási tilalom, a boltoknak két órával korábban be kell zárniuk, hogy a vásárlók és az üzletek alkalmazottai is hazaérjenek 20 órára.

Amennyiben több helyen bevezetik a csúsztatott munkarendet, azok, akik korábban hagyják el a munkahelyüket, korábban mennek el bevásárolni, így nem zsúfolódnak túl az üzletek – magyarázta.

Hozzátette, számos magáncég bevezette már a távmunkát, és ezt kell alkalmazni a közszférában is, ez is hozzásegít a tömegközlekedési eszközök túlzsúfolódásának elkerüléséhez.

,,Vannak országok, amelyek a nálunk bevezetettnél sokkal szigorúbb szabályokat alkalmaznak hónapok óta” – fogalmazott.

Raed Arafat arról is beszámolt, hogy az ország 32 megyéjében növekvő tendenciát mutat a koronavírusos megbetegedések száma. Vannak megyék, ahol a növekedés nagyobb ütemű – Ilfov megyében meghaladta a 8 ezreléket, Bukarestben a 7 ezreléket -, Temes megyében és a megyeszékhelyen azonban enyhe csökkenés észlelhető.

Az államtitkár hozzátette, a hatóságok nem mérlegelik újabb korlátozások bevezetését.