Mon. Apr 15th, 2024

Tanügyminisztérium: lezárult a tankönyvtervek tudományos minőségének elbírálása

A benyújtott tankönyvtervek közül 104-et elfogadott, 72-t elutasított az illetékes hatóság a projektek tudományos színvonalának elbírálása során – közölte az oktatási tárca.

A tanügyminisztérium közölte, a 2019 – 2020-as tanévre benyújtott projektek tudományos minőségének ellenőrzése nyomán 104 tankönyvtervet jóváhagyott az Országos Értékelési és Vizsgáztató Központ. A 72 elutasított tervezetből 17 nem felelt meg a szabványnak, 55 projekt pedig nem kapta meg a minimálisként megszabott 95 pontos minősítést a kiíráson. A pályázók tíz napon belül fellebbezhetnek az eredmények ellen.

A közbeszerzési eljárást hetedik osztályos, illetve bizonyos 1-6. osztályos tankönyvekre hirdették meg, amelyekre a korábbi években nem volt ajánlat.

A kiadók 176 projektet nyújtottak be. Minden tankönyvtervet legalább öt iskolai vagy egyetemi tanárból álló szakértői bizottság bírált el, a szakértőknek doktori, vagy egyes kategóriájú tanári fokozattal kell rendelkezniük. Egy tankönyvterv akkor hagyható jóvá, ha a maximális 100 pontszámból legalább 95-öt megkap.

agerpres.ro