Tue. Apr 23rd, 2024

A kormány szentesítette a MOGYE vezetőségének magyarellenes törekvéseit

A teljes erdélyi magyarság irányába tett minősíthetetlen inzultusnak tartjuk a kormány 2019. május 23-i döntését, amelynek értelmében az eredetileg, a magyar közösség számára létrehozott MOGYE-t George Emil Palade névre keresztelték.

A nagy múltú és stratégiai fontosságú egyetem vezetésének magyarellenes magatartása már nem újdonság számunkra. Azt viszont, hogy a kormány a romániai magyarság választott képviselőinek teljes mellőzésével, továbbá a MOGYE magyar oktatóinak megkérdezése nélkül ad helyet az egyetem átnevezési kezdeményezésének, nemcsak megdöbbentőnek, de a MOGYE-n évtizedek óta zajló magyarellenes törekvések kormányzati szentesítésének tekintjük.

Tekintettel arra, hogy a MOGYE vezetősége, a magyar tagozat oktatói és az RMDSZ politikusai között hónapok óta egyeztetések zajlanak, határozottan tiltakozunk mind a titokban, sunyi módon alkalmazott módszer, mind pedig az átnevezés ténye ellen.

Az RMDSZ és a magyar oktatók még az idén januárban egyértelműsítették: nem értünk egyet az egyetem átnevezésével! Azt is világosan elmondtuk, hogy amennyiben az egyetem átnevezése elkerülhetetlen, úgy számunkra csak a „Babeș–Bolyai” minta szerinti névadás fogadható el, és csakis olyan személyek jöhetnek számításba a névadáskor, akik a marosvásárhelyi egyetemet alakították, tudásukkal, szolgálatukkal vagy kutatásukkal járultak hozzá ahhoz, hogy az intézmény az ország legrangosabb egyetemei közé emelkedjen.

Teljesen világos, hogy ez a lépés is az egyetem magyar jellegét, múltját óhajtja száműzni, letagadni. A kormány döntése ellen Erdély-szerte aláírásgyűjtésbe kezdünk – ennek részleteiről a jövő héten egyeztetünk az érdekelt felekkel –, ugyanakkor európai parlamenti képviselőinket és politikai szövetségeseinket arra kérjük, hogy az összes nemzetközi fórumon emeljék fel a hangjukat a foganatosított intézkedés ellen.

Amennyiben a magyar oktatók, diákok, szülők perbe hívják a kormányt, valamint az egyetem vezetőségét, számíthatnak az RMDSZ szakmai segítségére ebben a jogi küzdelemben.

RMDSZ Maros megyei szervezet