Sat. Dec 2nd, 2023

Tanügyminiszter a PISA-felmérés közzététele után: Fontolóra kell venni az olvasásórák újbóli beiktatását az iskolai órarendenkbe

Megfontolandó, hogy ismét bevezessék az olvasásórákat, annak érdekében, hogy a tanulók megtanulják értelmezni a szövegeket – mondta a kedden közzétett PISA-eredményekre reagálva Monica Anisie tanügyminiszter.

,,Megoldást kell találnunk arra, hogy a nyelvórákon – legyen szó akár román, akár idegennyelv-órákról – szövegértésre és szövegértelmezésre tanítsuk meg a gyerekeket. A szöveg egyszerű elolvasása még nem elég. Ez a baj valójában. Régen nem hiába voltak azok az olvasásórák, amelyeken kizárólag azzal foglalkoztak, hogy felolvasták a szövegeket, majd értelmezték őket, a szövegértés minden fokozatát végigjárva” – mondta Anisie, aki szerint fontolóra kell venni az olvasásórák újbóli beiktatását az iskolai órarendekbe.

A tanügyminiszter ezzel arra a hírre reagált, miszerint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által 2018-ban elvégzett és kedden közzétett PISA-mérés eredményei alapján a romániai oktatási rendszer a világátlag alatt helyezkedik el. A 2000 óta háromévente végzett teszt a 15 éves tanulók alkalmazott matematikai műveltségét, természettudományi műveltségét, illetve szövegértését méri fel. A szövegértés terén például Románia teljesítménye 428 pont, míg a világátlag 487 pont.

agerpres.ro