Mon. Apr 15th, 2024

Ludovic Orban: A minimálbér nőni fog, de a pontos összeg kiszámításához még elemzésekre van szükség

Ludovic Orban kijelentette: nőni fog a minimálbér, de még nem tudni, pontosan mennyivel. Az összeg leszögezéséhez figyelembe veszik a munkáltatók, valamint a szakszervezetek képviselőinek javaslatait.

,,A munkáltatók zöme természetesen támogatja javaslatunkat. Ami a szakszervezeteket illeti, tettek néhány javaslatot, amit fontolóra veszünk, de ezek főleg a későbbi tárgyalásokhoz fognak alapul szolgálni, amelyeket jövő év folyamán fogunk folytatni, hogy definiáljuk a minimálbér növekedésének meghatározásához szükséges törvényes mechanizmust” – mondta a kormányfő.

Hozzátette, egyes javaslatok szerint a jövő évre vonatkozó gazdasági előrejelzések alapján kellene a minimálbér-növekedést kiszámolni, csakhogy az előrejelzések nem pontosak. ,,Mondok egy példát: a 2019-es állami költségvetés kiszámolásakor 5,5%-os gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést vettek alapul, holott a valóságban a 2019-es gazdasági növekedés valahol 4% körül lesz” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy a minimálbér már január elsejétől növekedni fog-e, Orban úgy felelt: ,,Nőni fog. Elemzéseket végzünk és az általunk kidolgozott modellbe foglaljuk a megfogalmazott javaslatokat, főleg azokat, amelyek a szakszervezeti szövetségektől érkeztek, és remélem, hogy a lehető leghamarabb meghozunk egy döntést.”

agerpres.ro