Wed. Jul 24th, 2024

Tánczos Barna: pénteken indul a közvilágítás korszerűsítését támogató program, felhasználói fiókot hozhatnak létre az önkormányzatok

„A közvilágítás korszerűsítését tervező önkormányzatok mától hozhatnak létre felhasználói fiókot a Környezetvédelmi Alap internetes felületén. Ez a feltétele annak, hogy péntektől benyújthassák pályázataikat a szaktárca által biztosított vissza nem térítendő támogatásra. Tavalyhoz hasonlóan idén is 500 millió lejjel támogatjuk a települések közvilágításának energiahatékonyabbá tételét. Ugyanakkor megteremtettük annak a lehetőségét, hogy egy ennél 50 százalékkal nagyobb összegre, azaz 750 millió lejre kössünk finanszírozási szerződéseket, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló támogatás felhasználásra kerül” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. 

A program célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. „A környezetkímélő közvilágítással egyúttal az energiaszámlák csökkentését is támogatjuk. A pályázó önkormányzatok a meglévő infrastruktúra energiahatékonyságának javítására és a közvilágítási hálózat korszerű bővítésére is finanszírozást kapnak. A beruházásnak az energiafogyasztás minimum 25%-os csökkentéséhez kell hozzájárulnia” – emelte ki a tárcavezető.

Az 5 ezer lakosnál kisebb községek maximum 1 millió lejes, az ennél nagyobb községek 2 millió lejes, a kisvárosok legfeljebb 3 millió lejes támogatásra pályázhatnak. A másodrangú municípiumok esetében a maximális támogatási összeg 5 millió lej, az első rangú municípiumok esetében pedig 6 millió lej. Azok az önkormányzatok is benyújthatják finanszírozási igényeiket, akik még nem készítették el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó teljes technikai tervet. Ezeket a pályázati kérés jóváhagyása után is lehetőség lesz pótolni a második elbírálási szakaszban.

A pályázati dokumentációt augusztus 19-én, reggel 10 órától tölthetik fel az önkormányzatok a Környezetvédelmi Alap internetes felületére. Akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal, nem kell újat létrehozzanak. Részletes információk ITT.