Wed. Oct 20th, 2021

Tánczos Barna: a mai kormányülésen két kötelezettségszegési eljárást állítottunk meg

Az RMDSZ 8 hónapja van kormányon és azóta folyamatosan dolgozunk az EU-s irányelvek országos jogrendbe történő átemelésén, amelyeket az elmúlt évek kormányai mulasztottak és amelyek miatt több kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen az Európai Bizottság. A mai kormányülésen két olyan jogszabályt fogadtunk el, amelyek két ilyen eljárást zárnak le. Továbbá egy harmadik eljárásra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet első olvasatban tárgyaltunk, ezt nagy valószínűséggel jövő héten fogjuk elfogadni” – fogalmazott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a kormányülést követően. Az RMDSZ-es miniszter elmondta, hogy a kormány ma délelőtt a hulladéktárolás szigorítására, valamint a csomagolóanyagok és a csomagolóanyagokból származó hulladékok kezelésére fogadott el két kormányrendeletet, és első olvasatban tárgyalta a hulladékkezelési rendszert szabályozó, illetve a hulladékok újrahasznosítására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet.

A hulladékok tárolására vonatkozó egyszerű kormányrendeletről a szaktárcavezető elmondta, hogy hatályon kívül helyezi az eddig érvényben levő jogszabályt és az európai uniós irányelvbe foglaltak alapján új szabályokat vezet be, továbbá az Európai Parlament által nemrég elfogadott körforgásos gazdaságra vonatkozó csomag előírásait is átemeli a hazai jogrendbe. Tánczos Barna miniszter rámutatott: a második kormányrendelet a csomagolóanyagokat és a csomagolóanyagokból származó hulladékok kezelését szabályozza és ezeknek a környezetre gyakorolt negatív hatásainak visszaszorítását, valamint az anyagok szakszerű újrahasznosításának népszerűsítését célozza meg, biztosítva a hazai piac zavartalan működését és elkerülve a kereskedelem akadályozását, valamint az Európai Unió szintjén a konkurencia torzulását és leszűkülését.

Az első olvasatban tárgyalt sürgősségi kormányrendelet kapcsán kifejtette, hogy ez tartalmazza azokat a szükséges, elégséges és lehetséges szabályokat, amelyek stabilabb és hatékonyabb jogi hátteret biztosítanak az európai uniós irányelv romániai foganatosításának.