Tue. Jul 16th, 2024

Cîmpeanu: szeptember elején miniszteri rendeletben szabályozzuk a biztonságos iskolakezdést

Szeptember elején az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletbe foglalja majd a biztonságos iskolakezdéshez szükséges ‘valamennyi intézkedést’.

Ezt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter jelentette ki szerdán. Hozzátette, az intézkedéseket a romániai valósághoz kell igazítani, amelyhez hozzátartoznak az iskolahálózat infrastrukturális hiányosságai is.

Mint mondta, számos olyan oktatási intézmény van, amelyben jelenleg javítási vagy felújítási munkálatok zajlanak, és bár a tanfelügyelőségek biztosították arról, hogy tanévkezdésre felszámolják az építőtelepeket az iskolákban, neki vannak fenntartásai ezzel kapcsolatban.

Kifejtette, az országos helyreállítási tervben jelentős összegeket kértek az iskolai infrastruktúra fejlesztésére, többek között laboratóriumok kialakítására és felszerelésére, hogy a szükséges gyakorlati oktatást is biztosítani lehessen a tanulóknak. Elmondása szerint az előkészítő osztályok bevezetésével sok labort felszámoltak az iskolákban, idén pedig tovább csökkent az osztálytermek száma azáltal, hogy csökkentették az osztályok létszámát, és emiatt sok tanintézmény helyhiánnyal küzd.