Tue. Jul 16th, 2024

Tánczos: az AFM kidolgozta az izzók roncsprogramjának útmutatóját

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) kidolgozta az izzókra vonatkozó roncsprogram útmutatóját – jelentette be csütörtökön a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna elmondta, mivel az új program bevezetésével kiegészítésre szorul a költségvetés, tervezetet dolgoztak ki az AFM büdzséjének módosításáról, amit valószínűleg már a jövő heti kormányülésen megvitatnak.

‘Az általunk javasolt költségvetési összeg 400 millió lej, és az útmutatót valószínűleg a következő napokban bocsátják közvitára a minisztérium honlapján’ – nyilatkozta Tánczos.

Rámutatott, a LED-es izzók vásárlása a többi elektronikus háztartási gép roncsprogramjában megszokott módon zajlik majd. Tájékoztatása szerint a régi izzóért járó utalvánnyal olyan üzletekhez kell fordulni, amelyek csatlakoztak a roncsprogramhoz. Az értékjeggyel olyan új, kizárólag LED-es izzókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen csökkentik a háztartások fogyasztását – magyarázta a miniszter.

Nicolae Ciucă kormányfő szerdán kijelentette, a koalíció úgy döntött, hogy az energiahatékonyság növelése érdekében a környezetvédelmi tárcának javaslatot kell tennie egy olyan intézkedésre, amely támogatja a lakosság áttérését a hagyományos izzókról a LED-es izzókra.