Fri. Jul 12th, 2024

Tánczos: 500 millió lejes programmal támogatja a környezetvédelmi minisztérium az országos elektromosautó-töltőhálózat fejlesztését

A Környezetvédelmi Alap költségvetéséből 500 millió lejt különít el a környezetvédelmi minisztérium az országos elektromosautó-töltőhálózat fejlesztésére – közölte hétfőn Tánczos Barna.

A miniszter tájékoztatása szerint november 14-étől ismét lehet pályázni elektromos töltőállomások telepítésére. “A Környezetvédelmi Alap költségvetéséből 500 millió lejjel támogatjuk az országos töltőhálózat fejlesztését, amelyből normál teljesítményű töltőállomások telepítésére pályázhatnak az önkormányzatok és közintézmények. A roncsautó plusz programnak köszönhetően látványosan emelkedett az elektromos autók iránti kereslet, de ezzel párhuzamosan a töltéshez szükséges infrastruktúra fejlesztését is prioritásként kell kezelniük a településeknek. A töltőhálózat kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy arra ösztönözzük az embereket, a szennyező, belsőégésű motorral rendelkező járművek helyett minél többen válasszanak környezetbarát elektromos autókat’ – idézi az RMDSZ közleménye az környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert.

A programban olyan töltőállomások telepítését támogatják, amelyek legalább két töltési ponttal rendelkeznek, és töltőteljesítményük 3,7kW és 22 kW közötti. Egy 3,7 kW és 7,3 kW közötti teljesítményű töltőállomásra 20 ezer lejt, míg a 7,4 kW és 22 kW közötti töltőteljesítményű állomásra 60 ezer lejt kaphatnak a pályázók.

Töltőállomások telepítésére az önkormányzatok, fejlesztési társulások, közintézmények – beleértve az állami egyetemeket – valamint üdülőtelepek is pályázhatnak. A jogosultak által igényelhető maximális összeg közintézmények esetében 400 000 lej; elsőrangú municípiumok esetében 5 millió lej, a községek esetében pedig 1 millió lej. Az országos jelentőségű üdülőtelepek 3 millió lejre, a helyi jelentőségű üdülőtelepek pedig 2,7 millió lejre pályázhatnak.

Az elektromos autók töltőállomásainak kivitelezésére 100%-os támogatást kaphatnak a pályázók. A finanszírozási kéréseket a Környezetvédelmi Alap internetes felületén lehet benyújtani december 23-ig, vagy a költségkeret kimerüléséig – derül ki a közleményből.