Tue. Jul 16th, 2024

ANM: késő ősziesre fordul az idő, lehűlés várható és több csapadék valószínű a következő két hétben

A következő két hétben lehűl az idő és megnő a csapadék valószínűsége, a hegyekben éjjel fagyni fog – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat november 27-éig érvényes előrejelzéséből.

A Bánságban és a Körösvidéken a következő napok lehűlést hoznak, a jelenlegi 15-16 Celsius-fokról 7-8 fokra csökkennek a nappali átlagok, ami már megfelel az időszakra jellemző átlaghőmérsékletnek. Jövő héten enyhén felmelegedik a levegő, nappal 11 fok körül alakulnak a maximumok.

Az éjszakai hőmérsékleti értékek erős ingadozásba kezdenek, a jelenlegi 3-4 fokról 7-8 fokra nőnek a következő napokban, majd november 17-18-a után ismét 2-4 fokra csökkennek. Eső 17-e és 21-e között, majd 25-e után valószínű.

Erdélyben a 11-12 fokos nappali átlagokról a következő napokban 4-5 fokra süllyed a hőmérséklet, majd jövő héten ismét nőni fog, elérve a 8-9 fokos maximumot.

Az éjszakai hőmérsékleti értékek hullámzó görbét írnak majd le, a kezdeti mínusz 1 fokról 5 fokra nőnek, majd november 17-e után ismét fagypontig csökkennek. Csapadékra november 17-e és 22-e között, majd 25-e után kell számítani.

A hegyvidéken néhány nap alatt a jelenlegi 9-10 fokról fagypontra csökkennek a nappali maximumok. Jövő héten kissé megenyhül az idő, a nap legmelegebb órájában körülbelül 4 fok lesz. Éjszakánként egy fok körül alakulnak a hőmérsékleti átlagok, majd november 17-e után mínusz 2 fok lesz pirkadat előtt. Csapadékra itt is 17-22-e között, majd 25-e után számíthatunk.